Friday, October 14, 2011

The cave of the golden roses di tv9

 korang tengok tak?

kalau tak salah la, cerita ni dulu, RTM dah tayangkan kat tv2 masa zaman awal 90an la. time tu baru form 1 ke form 2 ntah... betape la rase movie ni lah satu-satunye movie yang pelakon dia sume cun-cun... heroin cun... hero pun hensem... filem pon cantik... bayangkan lah, tengok gambar istana, hutan dia... sume lawa-lawa lah..

tapi bile tau je, cite ni dah diulang tayang kat tv9, punyelah seronok... hahaha over kan... biasa lah, ibu kan suka cite-cite yang zaman-zaman raja dulu-dulu... fairy tale ke... kalau filem tu banyak action menipu pun boleh jadik seronok...

tapi betul. cerita ni best. ade elemen sedih, kelakar... cinta-cinta tu sudah semestinye...
kite boleh jumpe watak fantaghiro yang comel, sanggup kerat rambut dia jadik lelaki pergi berperang... pergi selamatkan bapak dia, pergi selamatkan suami dia, ramualdo...
kelakar sangat bile pokok, angsa, kuda, batu boleh bercakap.... jadik peneman fantaghiro pergi mengembara.

 masa ni dorang dah kawin dah kalau tak salah. ramualdo nak pergi salamatkan raja iaitu bapak kepada fantaghiro yang kena culik dengan ahli sihir.

 hensem tak pelakon dia? hehehe

cite ni ade part-part dulu.. part 1, part 2...
masa fantaghiro nak selamatkan suami dia lah, dia terjumpe dengan ahli sihir jahat, tarabas.

ohhh tidak... mamat tarabas ni la yang buat cite ni lagi menarik tau. betape lah ibu menggilai dia masa zaman sekolah dulu. tarabas ni jahat.dia boleh bertukar jadik helang. hehehe sungguhpun la dia jahat, tapi tetap menjadi pujaan hati ku. hehehehe

tapi sedih tau last dia... tarabas ni nanti jatuh cinta kat fantaghiro...

korang tengoklah kalau suka. hari ahad pukul 10 malam di tv9. baru episod berape je. episod yang last week punye, ramualdo dengan askar-askar dia kena tangkap dengan orang-orang pokok. masih sempat lagi kalau nak jumpe tarabas. hehehe

p/s : credit pic to pakcik google

Wednesday, October 12, 2011

wow! penang memang best!!


Kalau tanya kitorang, yang best tu makan la kan...
Hehehe... duduk kat Malaysia ni yang untungnye dapat makan banyak-banyak la kan... orang mati tak cukup makan, kita sebab ter lebih makan. Eh! Betul ke camtu? Tak kisah lah....

Tapi penang memang best lah...
Nak ape? Sume ade...
Nasi, mee, kuey teaw, mee hoon, mee laksa, buah, kudap-kudapan ...  wah! sume ade lah... tu yang syok tu...
Kalau korang ke penang, harusss lah rasa semua kan... hehehe...
Tinggal sediakan duitnye je... bawak perut kosong sekali...

Char kuey teaw sungai dua

layanan dorang ok la jugak. makanan sampai lajuuuuu


nampak sedap tak? hehehe

Nasi kandar line clear


Mee udang sungai dua

jangan terkejut kalau harganye agak mahal. sebab dorang timbang udang tu, harga udang tambah harga upah masak mee. hehehe keee kitorang je yang terkejut kottt... hehehe

3 je dulu lah k.
Kitorang makan pesembur ‘home made’ gak... tapi sedap sangat, lupa nak ambik gambar.. hehehe tapi pasembur kat padang kota tu pun cam famous je... kitorang tak rasa lagi.
Nanti pegi penang, boleh la try....

Hari tu tengok rancangan 8tv, best in the world RRR tu... pukul 9.30 hari khamis malam jumaat kot kalau tak salah. yang host dia Razif tu... tengok punye banyak makanan best-best kat penang tau.
Mee ketam pun ade... lain dari yang lain tu... hurmmm kecur liur. Cisss


Nota kaki : kitorang pegi bulan July hari tu. Tapi baru ni nak cerita kan. Hehehe mood baru mari la...

Monday, October 10, 2011

Abah buat saya terharu la....

Nota kepala :  Abah is atok aiman.

Abah hadiahkan ibu jam tangan birthday tahun lepas.

Lepas tu, kalau bile kita tak pakai, dia mesti akan tanya,
jamnye mane? Kenape tak pakai?

Hah! Mati kata nak jawap. Nak selamat, jawap je, ala... lupe la... hehehe tapi kalau tak pakai tu, memang terlupa la kan. Tapi memang lupe pun...

Hari tu, raya. Balik kampong. Lupe letak jam tu kat mane. Bising dengan adik-adik... Nampak tak jam tu kat mane... datang dorang ni, cerita depan abah ni pulak... dah, abah dok tanye je, dah jumpe ke belum... jeling kat adik yang 2 orang ni, jawap la jugak... ‘lupe la bah... dalam beg rasanye...’bile balik rumah sendiri, abah ni, dia suruh adik yang bongsu tu call... suruh tanye, dah jumpe ke belum jamnye... hah!! Pengsan nak jawap. Nasib baik memang ade dalam beg. Hehehe kejam tak anak dia... careless...

Pastu, nak jadik cerita, baru-baru ni, jam yang dia bagi tu, tali dia putus. Jam tali besi kana de pin penyambung dia tu kan... pin dia tu longgar la. Bile dia tanye, nape tak pakai jam tu, cakap la kat abah kita ni, ‘bah... pin dia longgar la bah... dah cuba betulkan dah, tak bolehhh...’ terus ambik jam tu tunjukkan kat dia. Sengeh-sengeh ni, nak hilangkan rasa serba salah tukan...
Dia ambik jam tu. Dia bege-bege ape ntah... last-last dia datang....
‘ala we... ko ambik la jarum peniti tu. Ko potong gantikan pin dia ni...’ hahaha boleh gitu?
Tengok-tengok, pin tu dah patah dah dia kerjakannye... hahaha dalam hati, ni tak lain tikus baiki labu la ni... comel betul la abah ni... alah... hantar kedai ni karang, ok la ni... esok-esoklah...

Tapi tau tak ape dia buat lepas tu...
Dia bagi jam tangan dia. Yelah, orang lelaki punye jam tangan... jam dia kan besar...
‘nah, ko ambik jam abah ni. Ko pakai.’

Hohoho... abah...  jangan la buat anak mu begini... saya nangis karang.... ha cemane?
dia siap pegi kedai bayarkan potongkan tali jam tu kasi pendek. Mau tak tersentuh... terus tak boleh kata ape...


Abahhhhh..... terima kasih bah...

Sunday, October 2, 2011

Touch the sky on Broga Hill...


akhirnye, dapat gak jejakkan kaki kat broga nih....

nak pegi ni, preparation langsung takde... nama kata nak beli coklat ke, roti ke, nasik lemak ke buat makan-makan kat puncak nantikan... langsung tak teringat. bawak air masak je lah kita...
pergi pun main redah je. tak google pun tempat dia kat mane...
tapi dari pekan semenyeh tu dah dapat agak-agak la tempat dia kat mane kan... hehehe

kitorang dari rumah pukul 7.30 pagi.. hehehe terlambat la... uruskan anak-anak lagi..
tapi elok gak pegi siang-siang ni, kitorang no torch light pun ade sebijik aje kat umah ni ha... hehehe

sampai kat tempat parking lebih kurang pukul 8 pagi gitu la...
parking bayar rm2 kalau parking dalam parking area ladang kelapa sawit, kalau tak nak, parking aje kat tepi-tepi jalan kat situ... berderet orang parking keta dekat-dekat situ...

seronok ke?
hehehehe... mesti la seronok... tak pernah-pernah berpeluh-peluh sampai ke muka-muka kan...hahaha
macam biasa lah, anak bahagi dua... ibu memang malas nak pegang aiman. dia mengada-ngada skit... aiman ni kan drama king... dah penat, mula lah dia merengek kata mengantuk, nak tido siang lah... kata nak balik rumah lah... berbulu je bapak dia. hehehe
thaqif memang rock. dia ok. boleh ketawa-ketawa lagi..

pendakian alhamdulillah ok.
tanpa sebarang rintangan.. echewah.. thrill la jugak bawak budak-budak ni kan..
mau tak ngeri, on the way naik tu, ade budak jatuh la... seriau je...
tengok orang, siap boleh jogging lagi kan, awak terkedek-kedek jalan pimping tangan budak kecik ni haaa
hehehe siap benti 3 kali rehat lagi...


pemandangan cantikkkk

gayat ohhh
seram tengok bawah...


 sampai sudahhhh...

 budak kecik ni best... tak takut langsung...



kitorang pegi kan dah siang... sampai puncak, panasnye.... matahari dah dok atas kepala...



tapi, orang ramaiiiiii
macam pesta.....


cantikkannnnn........ subhanallah....


 budak mengada-ngada... berpiknik la kitorang minum air masak je...


percaya tak, turun laju je...
macam takde brek.



turun laju je, rasa cam 5 minit je...

tengok-tengok dah sampai bawah, tempat orang meniaga air kelapa muda sebijik 3 ringgit... heheehe
tengok-tengok jam,
eh, baru pukul 9.30 pagi...
pukul berape sampai puncak?
berape lama kite kat atas tadi?
10 minit ke 5 minit je....
sekejapnye... rugi tak tengok jam tadi....hehehe

haih... yah... kena repeat lagi ni... kali ni kite x yah bawak anak-anak... kite lumbe sape cepat sampai... hehehe
dah tentu la awak, tau dahhh

tapi turun hati-hati tau.. ramai orang tergelincir... jalan dia licin.
baik ikut step-step yang ada tu...lambat skit takpe. ibu ni kan penakut skit. ambik jalan selamattt hehehe
kasut, pilih la kasut yang hiking punye kasut. yang boleh grip tanah kan....
baru tak penat berjalan.
licin tu yang takut tu...


kasut ayah tertanggal tapak dia.
yah, kaki awak makan kasut la... sekali naik bukit, sekali kasut rosak... hehehe
nasib baik tertanggal time dah sampai kereta...

sampai bawah je, perut masing-masing kebulur lapar...

balik tu, hambik kau... roti canai 3 keping sorang sekali jalan. hahaha
cover balik peluh 3 kilo yang keluar pagi tu... hehehe

nota kaki :  tengok ramai pendaki-pendaki broga ni, bawak camera, lense sedepa. siap bawak tripod. ape barang awak bawak handphone je kan.  malu.... hehehe pastu nak ambik gambar pun siap bunyik cekeettt cekeettt... tensi betul. hahaha

Saturday, October 1, 2011

training beb... semangat nih...

Lokasi : Taman Mawar

hehehe balik keje hari tu, tak tau nak pegi mane... boring punya pasal...
kitorang panjat bukit kecik depan umah kitorang ni haaa

dalam hati ni... ala.. bukit ni kecik je... pakai je la seliper jepun.. bukan susah sangat pun...
ceh.. berlagak tu... hahaha

pergi la kami 4 beranak.


aiman la semangat... siap jerit lagi...
hohoho let's go!!!
pengaruh katun betul... dora katenye... bawak backpack, ade map...



kitorang jalan lenggang kangkung je... sampai ke atas.


hehehe sebenarnye, bukit ni cam bukit tanah merah gitu la. tanah rapuh je... boleh la nak tengok matahari tenggelam...


 aiman the explorer... bukan dora...


adik!! senyum dik...


ibu! ibu! kite dah sampai...


budak comot. hahahaa

masa nak turun ni, aiman cengkelat. dia penakut rupenye. masa naik bukan main berlagak lagi. konon tak penat la... dia boleh lari laju lah... dia menang nombor 1 lah...
tang turun je, gayat. terus lompat belakang bapak dia... hahaha...
sampai putus la seliper bapaknye terkejut...


turun lah.. lumba sapa paling laju...


muhammad thaqif bukan takut pon. belasah dia je... dan....
dialah yang menang.... hahaha



nota kaki : training la... lepas ni boleh naik bukit broga. hehehe

Saturday, September 17, 2011

birthday celebration at TGI Friday

aiman dah 5 tahun, 12 september hari tu...
dia dah sekolah...
jadik, dia dah tau bile tiba birthday dia...

dia menghitung hari bile tiba hari-nye...



 tak buat ape pun, tapi layankan la jugak... nak hadiah, belikan la jugak...

 bawak dia makan kat TGI Friday, Alamanda. (satu-satunye, TGI Friday yang 'bersih'... staff dia kata la...)

kitorang laki bini makan steak... (mahal gak la...pengsan tengok harga dia. hehehe tapi sebab sedap, order gak.)

kids punye ni free... kitorang pilih spegeti untuk abang and fish and chip untuk adik...

adik ni lasak... makan buat macam kedai sendiri... kehulur kehilir... pening mak bapak dia nak layan...

happy la kan mamat tu kan... mana tak, hari-hari kena marah... balik sekolah, kalau tak buat perangai tak sah... ade je yang nak menaikkan darah bapak dia kan... seesekali bapak dia layankan kerenah dia, dia suka la...


staff situ nyanyikan aiman lagu birthday...
malu la kawan tu kan... segan.. senyum pun muka keras je... hehehe

 makcik aiman ade sekali, dia datang Alamanda...





 dah kenyang, kitorang belanja dia tengok wayang pulak... movie pilihan dia. cars..


untuk thaqif, ni first time dia tengok wayang... dan dia memang best.. tak macam-macam hal...

apepun, semoga aiman, dipanjangkan umur dan dikurniakan rezeki yang melimpah ruah... semoga aiman menjadi anak yang soleh dan mendengar kata orang tua... diberikan kesihatan yang baik...
we love you sayang...

Friday, September 9, 2011

koleksi ramadhan...

biasa la...
cerita dah basi... orang dah masuk syawal... cerita la pasal raya.. rumah terbuka ke...

tapi saja nak tunjuk koleksi gambar ramadhan tahun ni... tapi bukan gambar juadah berbuka puasa yang sedap-sedap pon... hehehe ni koleksi gambar thaqif yang sebok nak berbuka sama time kitorang tengah berbuka...
 mamat ni memang nak makan sendiri. tak suka orang suap dia.  tu yang comot tu.. baju dia kotor gile. tu yang tak berbaju tu... kalau kite pakaikan napkin, dia tak nak... abis dibuangnye..

 nampak cam sedap je. hehehe dia memang suka pasta yang spiral ni.. hahaha... mak dia je tak pandai masak...

 hahaha betul-betul ho liao....

ni gambar dia makan sup. letak soon skit. memang dia punye febret.

 ni berbuka makan nasik...mula-mula nampak la bersih...

 hehehe thaqif berbuka kat luar. dapat air, muka happy je... kalah muka orang puasa...
ooo suka gambar ni tau... kitorang kalau tengok dia makan kat rumah ni, kitorang pun naik terliur tau. budak kecik ni memang... 

last sekali, boh la gambar abang dia sekeping. kesian dia... asyik cite adik je kan...


k la korang... rasanye masih belum terlambat nak ucapkan :

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN.
and happy weekend...