Tuesday, August 17, 2010

update : bile aiman berpuasa...

alhamdulillah...
di hari ke 5 dan ke 6 ramadhan, aiman berjaya berpuasa penuh. dah tak de dah sekerat-sekerat ari dah.
dan, hari ni hari ke 7, dia masih mahu berpuasa....
fuu~~~ lega...

hehehe..
sebab mak dia target.. tahun ni dapat 5 hari pon jadik la...

nota kaki : sedih, kesian.. tapi kelakar pon ade... aiman berbuka dengan begitu lahap sekali.. semua makanan depan mata dia nak makan. tak cukup tangan kanan, tangan kiri join sekali nak sumbat makanan masuk mulut... tu belum lagi setiap 2 minit tanye dah azan ke belom... hahaha aiman... aiman...

Saturday, August 14, 2010

bile aiman berpuasa...

bile aiman belajar berpuasa... bile aiman belajar menahan lapar..

hari pertama ramadhan...
hehehe... ibu kejut sahur pon tak mau bangun... dengan alasan 'abang nak temankan adik tidur ni...'
tapi sebelum ibu pegi keje, sempat la pesan... 'puasa tau ari ni... tak boleh makan tak boleh minum... no sugus, no mentos haaa...'
balik keje... pengasuh kata, pukul 11.30 pagi dah bokak puasa...

masuk hari kedua ramadhan...
dah mula nak bangun sahur... itupun tak mau makan. nak minum air teh o je...
pastu minum susu. jadik lah...dari tak sahur langsung kan...
macam biasa, sebelum pegi keje, ibu dah pesan dah... 'puasa tau... tak boleh makan tak boleh minum...'
bile balik keje je, pengasuh tu cite... 'aiman tadi makan nak dekat pukul 12 gitu... bile tanye, aiman puasa... tapi kat tangan ade roti...'
aduhhh... tak puasa lagi...

hari ketiga pulak...
kitorang memang tak kejut dia sahur.. hehehe... sebab kitorang pon dah terlambat... makan pun macam orang dalam perangkan... lagipon dah bajet dah, aiman tak puasa punyelah... hehehe
macam biasa pesan jugak sebelum gi keje... 'puasa tau... tak boleh makan tak boleh minum... tak boleh korek idung...'
tapi rupa-rupanye, masa kitorang ambik dia kat umah pengasuh tu, dia tak makan dari pagi...
terus ibu dia rasa cam nak nangis... oh anak aku puasa rupenye...
hohoho.. over oh mak dia... yelah.. sebab dia tak sahur kan... rasa kesian la pulak... tapi betul, tengok kaki dia menggigil... mau mak dia ni tak terharu... terus jiwa jadik lemah gemalai..

balik tu konon nak bodek la orang first time puasa... tanye la nak makan ape bile berbuka... dia kata nak makan fishball... chehh... takat fishball ok la kan...
sekali tu, dia nampak la pulak ade budak dalam umur 3 4 tahun gitu la, tengah makan keropok.. terus dia pon nak makan keropok...

sudahnye, pukul 6 dah bukak puasa... alahai.. itupon sebab dia dah nangis nampak keropok.
frust la jugak, sebab salah mak diakan, pi beli kopok tu kat kedai sebelum waktu berbuka.. dah la rasa serba salah pulak kan... hehehe

bile hari keempat ramadahan...
aiman dah mula seronok berpuasa. nak di kejut sahur pon dah senang dah..

itupon, kena panggil dia baby dulu... hahaha... baby tua...

banyak jugak la dia makan nasik. alhamdulillah...lagipon hari ni kitorang cuti. boleh monitor dia dari pagi sampai maghrib karang. hehehe...
harap-harap dapat la puasa penuh hari ni.. ;)

nota kaki : aiman skang tengah gile nyanyi lagu shahir af tu... entah. mak dia pon tak tau lagu ape..

Monday, August 2, 2010

anak-anak....

weekend ari tu, aiman tido rumah atok dia kat bangi... saje bagi dia lepas sekali sekala... hehehe...
sudahnye, ibu dia yang tak boleh tido malam... bile aiman balik, sikit tak rindu kat ibu dia pon... buat muka sombong pulak tu. saje nak carik gaduh...

dia yang kena tinggal cuma sehelai sepinggang, balik-balik dah tukar baju lain... atok belanja katanye...

konon macam superstar... 'no photo... no photo...' hampehhh

cerita si thaqif pulak... dah mula menjerit kuat-kuat... kasi 1 panggung ni dengar... dia punye mengamuk... pergh... kelam kabut di buatnye...
korang tengok muka dia bile start nak mengamuk...

tengok tangan dia yang nak tumbuk orang tu... gaduh jari dia tak dapat masuk mulut... pastu tak puas hati tu bile ibu dia dah tolong...

last-last.... menjerit sekuat-kuat hati... ha... tu dia...
cepat-cepat ibu dia sumbat susu... satu kedai tengok dia... hahaha... ibu dia senyum je lah... hehehe dia dah selalu sangat mengamuk... kitorang pon dah boleh bajet dah... ;p

nota kaki : hihihi... mintak ayah duit belanja, pastu duit tu abis beli tudung... mintak lagi sekali... pastu duit tu abis lagi buat beli batu... gilo... :D