Thursday, July 29, 2010

thaqif di kala 4 bulan...

hehehe...
thaqif dah pandai meniarap dah... alhamdulillah, lagi seminggu nak 4 bulan, dia dah mula belajar dah...
meniarap... pastu penat, menangis... pastu bila kite telentangkan balik, dia meniarap balik...
boring karang, dia isap jari pulak... lencun baju dengan air liur...

hari tu kitorang balik klang...
aiman jumpe sepupu-sepupu dia... dan sepupu-sepupu panggil mak dorang ni mama...
balik je sepang...

aiman : ibu... panggil la abang baby....
ibu : eee... baby tua...
aiman : ni mama ni... abang baby... (sambil tunjuk kat ibu)
ibu : hah mama... ibu la.
aiman : mama la... ayah ni papa...
ibu : hehehe macam mak long je.. macam mak ngah anis je... ibu mummy la... hehehe (konoon nak sakat dia)
aiman : mummy mummy... cakap la baby...
ibu : eh, dan dan jadik baby pulak... hehehe fuyoo mummy la... hehehe geli...

tak pasal-pasal tukar ibu jadik mummy... ayah jadik papa... ape kes?

nota kaki : rindu kat syahmi... bile kite nak jumpe lagi ek...

Thursday, July 22, 2010

kelahiran baru...


baby baru lahir semalam... azhad syahmi bin abdul aziz. berat 2.8kg.
oh comelnye... baby azhad ni anak kak anis, kakak ibu...

tetiba tak tau ape nak tulis... tadi banyak kot dalam kepala ni...

to baby azhad,
welcome to our family... semoga menjadi anak yang soleh.. hormat orang tua dan...

tetiba... lost...

nota kaki : banyak baju thaqif yang dah kecik-kecik tu boleh bagi azhad pakai. terima kasih ayah sebab izinkan ibu...

Tuesday, July 20, 2010

p. ramlee, aiman, bla bla bla and more

nota kepala : cerita ini berlaku bukan pada hari yang sama... sebagai kenang-kenangan saje. tiada kaitan antara yang hidup ataupon yang telah meninggal dunia...

cerita 1

ibu : (membebel pot pet pot pet...)
aiman : ape marah...
ibu : bukan marah nasihat... (dengan nada p.ramlee madu 3)
aiman : aku cakap betul betul, dia main-main, butang baju melayu aku mane?? (nada sebijik p.ramlee...)
ibu, ibu.. ni cite ramli la..
ibu : (terkejut... terus ketawa terbahak-bahak)
salah la.. tanye dulu, jamil yang mane satu..
aiman : jamil yang opis besar... (muka kompiden je...)
ibu : cayalah abang... (pastu sambung balik...)
jangan-jangan abang yang nak kawin tak...
pastu jamil cakap... ko jangan samakan abang ngan si jakpar si ajis tu pah...
ala abang ni... itu pon nak marah...
aku bukan marah... nasihat...
aiman : aku cakap betul-betul, dia main-main, butang baju melayu aku mane??
ibu ngan ayah : hahahaha... (ketawa besar...)
sejak bile abang tengok madu 3 ni... siap hapal lagi...

cerita 2

ibu : cepat mintak maap...
aiman : maapkan kami... maapkan kami.. maapkan kami... berapi kali maap... (dengan nada menyanyi...)
ibu : aik... macam cite mambang je... (tak jadik marah..)

cerita 3

ibu : abang... cite mambang camne? (dalam kepala pikir dia nak cakap mambang air mambang tanah..)
aiman : abang ramli tu ulat bulu...
ibu : hahaha... ulat bulu tu ape?
aiman : tak tau... ibu la...
ibu : ulat bulu tu.. yang kuning-kuning... macam mambang kuning.. kalau kena tangan tu gatelll...
aiman : hahaha... lepas tukan.. ramli tu kate... ish kau ni.. (sambil tunjuk tangan debik macam ramli..)

cerita 4

ayah : abang nak nasik goreng ape? ayah nak g kedai belakang ni...
ibu : pape lah..
ayah : abang nak nasik goreng ape....
aiman : nasik goreng jamal...
ibu : ape?? hahahahahahaha... hahaha abang memang best la...
ayah : ape? (buat-buat tak dengar)
aiman : nasik goreng jamal...
ibu : hahahaha

cerita ke 4 adalah lari tajuk.. apekah motip??

Wednesday, July 14, 2010

aku cinta aku rindu...

rindu...
bile nak tido malam, dah plan esok keje nak buat ape...
rindu...
bangun pagi, cergas gi mandi takut lambat gi keje... kang punch card merah...
rindu...
sayang nak cuti, nanti kena tolak elaun 30 hengget...
rindu...
bekerja dengan penuh semangat... berdedikasi... tapi eperezel dapat sikit... pastu geram... pastu tak kisah janji gaji jalan...
rindu...
ade kawan-kawan yang best... qc pon jadik bes fren...
rindu...
pada makanan sedap "kak emi"
rindu...
rest room bawah tangga...
rindu...
lepak ngan makcik cleaner dalam toilet... pastu tukar-tukar kuih...
rindu...
badan yang gemok sampai 80kg
rindu...
basikal pirana biru...
rindu...
suasana kerja begitu... perasaan begitu... kengkawan begitu...

rinduuu....... ya... rindu sangat-sangat.....
komengaaa....

nota kaki : ayah... terima kasih sebab backing ibu tadi... i love you lah... awak memang terbaik lah... hikhikhik...

Tuesday, July 13, 2010

50cc

beberape bulan lepas...

hahaha... abaikan gambar towel yang tergantung kat pagar tu ek... fokuskan mata kat lori tu tau... nampak tak??
close up bagi nampak skit la ek...


ha... tu la moto honda 50cc lama kitorang...

kenangan ni wei...
dengan moto ni la ibu dok belajar bawak dulu...time tu zaman 90an gitu le... sampai terlanggar pokok pisang pon pernah... lawak giler... dengan alasan, tak jumpe brek kat mane... tak ke sengal namanye...

sebelum ni, moto ni kat kampung. ok lagi moto ni... leh-leh, tau-tau... start-start tak idup... start-start tak idup... start-start tak idup jugak...
terus tersadai... kaberete bocor ke ape ntah... tak pon nak kena obehol kot... tak tau la...
pastu...
bile orang kat kampung pon dah duduk kat pekan, moto ni antar la kat umah kitorang...

alkisahnye... bile dah sampai kat umah kitorang... lama jugak dia tersadai bagai besi buruk...
2 3 kali jugak abah ibu dok tanye bile nak anto repair.. la ni baru berkesempatan...

panjang citekan...

dan akhirnye.... ta daaaa......

cun tak?
tapi masih belom sempurna betul pon...
janji boleh start terus idup... itu dah cukup bagus dah... :D


nota kaki : tengok aiman naik duduk belakang... ibu dia tak abis-abis pesan... "duduk belakang peluk... peluk ayah kuat-kuat.." kecoh je ibu dia... hehehe.. kan saya kata... dia cepat risau....

Monday, July 12, 2010

thaqif di kala 100 hari...

thaqif skang adalah sangat manja...
dia tak nak diletak... nak berdukung 24 jam... haru sungguh...
tak senang ibu dia nak buat keje.. tak berasap dapo dibuatnye...

dia tak suka ambik gambar. kalau dia senyum pon... pastu nampak kite pegang kamera, terus pandang tempat lain... walaupon baru 3 bulan, tapi dah pandai tunjuk sikap tak mau kamcing dengan si abang...
kecik ati abang dia... ye la... abang dia kan penyayang skit... adik dia pulak bukan main kerek lagi... hehehe... kesian tengok aiman... selalu beralah...

harap-harap... 2 beradik ni berbaik-baik la bile besar nanti... takut pulak abang di buli si adik nanti...

nota kaki : abang iman, bile kite nak menang psp ni... calsi-yum tak menang, padle pop kite usahakan... go! go! chayok!!

Friday, July 9, 2010

luahan rasa seorang isteri...

nota kepala : hahahaa... tajuk tak boleh blah.....
hehehe... saja kasi panas... kot-kot la ayah baca...

ade kengkawan kate...
"ala rempit... ko takut bini..."

ade suara-suara belakang...
"tu hawa ada tu... berlakon la tu..."

ade pulak yang bunyik cam perli...
"hawa tak bagi rempit keluar rumah..."

isteri harus senyum selalu... konon tak ambik ati...

korang,
tau la... kite ni tak pandai nak bawak kete... pegi balik keje dah memang nak harap suami hantar... ambik anak-anak kat umah pengasuh dah tentu berdua... duduk pulak satu opis...
mesti la jadik belangkas... mesti la berkepit 24 jam kan... kate sehati sejiwa dalam hati ada taman... nak buat macamane...

tau si suami ni 'gile' badminton.. tau suami ni nak merasa 'bujang'.... tau suami ni nak huhahuha ngan kengkawan...
tapi kalau dah main badminton petang tu... sampai dah azan maghrib kat surau baru si suami nak sampai umah... ape cerita...
kalau balik awal tu tak pe la jugak... ni dah la si suami ni idola si anak... buat pulak perangai gitu.. macamane tu... kot ye balik umah tu duduk kat luar umah tu 3 4 minit baru masuk umah tak pe gak... ni tak... bile isteri bising... cakap tak sporting pulak...

suami nak lepak ngan kengkawan tu... ha.. pegi la... isteri tak kisah pon...
tapi kalau dia pegi pon ingat anak isteri kat umah makan ke tidak... selamat ke tidak... syok ke suami tu nak melepak... nak-nak pulak dapat anak yang banyak auta banyak soal... baik dia duduk umah ajar anak mengaji...

bukan nak kongkong suami... tapi jadik la family yang normal sikit... kite ade anak-anak... tengok ayah-ayah kite.. mak-mak kite... ambik la contoh tu buat kat umah kite...

wahai suami...
paham la isteri mu ini tidak mahu mengongkong... apetah lagi membuat kamu tersekat... tetapi pikirlah... janganlah isterimu ini di jadikan sebab kamu di perli kawan-kawan... ibaratkan suara-suara itu seperti sampah.. kalau terlekat kat badan tu... kuis-kuis... pegi la dia...

akhir kata...
ampunkan lah isteri mu ini...
hihihi...

nota kaki : ayat bajet angel ni... hehehe (sambil sengeh tutup mulut...)

pembantu rumah....

hahaha...
bujang tak bujang... turun ke dapur tu mesti kena... hahaha boleh...
kalau tak sapa nak tolong mak kat dapo kan... kata anak dara tak de... hihihi...

belajar la basuh pinggan...


sidai kain...
hihihi.... kelakar... hari tu... tak tahan panas punye pasal, jemur spenda pon pakai speck... jaga mata... hahaha...
tak bleh boh gambar... sensored... hehehe...

masak...


buang sampah...
siap posing bile tau ibu nak boh dalam blog. kecoh... :D


kemas umah...
tapi kena puji selalu... kalau tak malas gak tu... puji la konon dia tu 'agent oso' la... dia dalam rancangan 'deko bersama eric' la...
pastu sebok dia tanye... "nape... kawan ibu nak datang ke?"

cukup la tu...
melampaukan ibu dia... korang jangan tiru... ini ibu kuku besi... hehe

nota kaki : risau bile dia dok ngan pengasuh baru ni... kelmarin benjol kat kepala... semalam, kaki pulak melecet jatuh kena batu... pengasuh tu tak cakap pulak tu. aduh... nak komplen malas lah... pikir pulak, dia dah jaga anak kite pon dah cukup syukur dah... dia dok ngan kite pon kadang-kadang jatuhkan... tak yah la cerewet sangat... tapi at least inform la... mmm...

Thursday, July 8, 2010

ragam 2 beradik....

takde ape nak cite... cume cite pasal 2 beradik bujang ni tido...
kelakar bile tengok dorang tido berpeluk-pelukan gitu...
hehehe...
biasa la... ibu dia over lebih... hihihi...


kalau nak ikutkan... thaqif ni bukan ngam ngan abang dia pon... tengok-tengok... wah... bukan main peluk lagi... tak sedar la tuh...

Monday, July 5, 2010

i-City

wah.... vangga la kan... malaysia boleh buat camni kan. dah macam theme park pulakkan... cantikkan...
kalau dah satu kawasan i-city ni kan, pasang lampu macam ni tiap malam... berapa la bil tnb dia ek...
hehehe

kitorang pegi 1 family...
hehehehe tak sangka i-city cantik begini... kamera pon tinggal kat umah. gambar yang ade ni je la yang gelap malap kelabu asap ni la yang dapat tunjuk kat korang pon...

thaqif pon berjaga... tau tu dia nak berjalan. bagus bagus... good boy...

pokok mangga tu... hahaha... macam real je...

bapak dan anak... hehe kerek je muka....

anak dara dua orang ni berposing... kalau di layankan dorang ni... memang pecah perut je... cik joyah ngan cik peah ni... ade je modal nak buat orang ketawa...

abang aiman... peace....

cantik betul pokok-pokok ni... colourful tu yang buat geram tu...

buah ceri pon ade... mentol kecik-kecik je... tapi nampak cam ceri betul pon ye jugak...

hahaha... kalau nak merasa cam dalam drama 'winter sonata' pon boleh.... hahaha


senang-senang korang pegi la tengok... tak jauh pon... area shah alam ni je ha... selagi masuk tak kena bayar... cuma bayar parking takat rm2 je... tak heran la kan... cepat-cepat... best tau...
macam-macam ada... zoo siap dinasour ade, christmas park ade, burung merak ade... taman kaktus pon ade... hahaha... replika roket pon ade. dasyat tau... hahaha... macam-macam la... tengok sendirilah baru tau...

nota kaki : sedih tengok pengunjung yang datang buang sampah merata-rata... tong sampah di sediakan pon, masih malas lagi nak masukkan. dah makan, dah minum... pandai-pandai la kan... malu je... ade bukti tau... tapi malas je nak tepek kat sini... :(