Tuesday, February 23, 2010

bosan woo...

bosan dengan pencurik ni...
hurmmmmm...
bikin gua hangin je...
nak kena sumpah agaknye...
dapat pencurik ni... rasa nak tumbuk dia laju-laju...
wachaaaa!!!!

Friday, February 19, 2010

pak long - selagi ada rindu...

family ibukan datang umah... lepak-lepak.. main intenet... bukak you tube...
mula-mula bukak cite lawak... lama-lama dah sampai bukak cite orang bunuh diri pulak.
aduss... ni yang acik ngeri nih..
kes ni dah lama dah... tahun lepas kot. tapi ibu baru tengok... hehe

kenape ibu merapu di sini??
hehe... sebab ayah sengal... dia pergi download lagu pak long ni... pastu pasang kat umah. mane ibu tak terbayang-bayang... siap masuk mimpi lagi... hahaha.. kecohhh!!!

kononnye, pak long cipta lagu 'selagi ada rindu' ni pasal kes bunuh diri mamat ni lah...
sedih ibu tengok.. tak sampai hati... kenapa jalan ni yang dia pilih.. bile baca dari komen-komen tu, rupanye, mamat tu putus cinta. cantik jugak aweknye... patutla frust. banyak jugak komen-komen yang mengutuk... tapi yelah... cuba kite meletakkan diri kite kat tempat ibu bapa dia... mesti sedih kan... ujian allah ni macam-macam... macam mane kite handle masalah kite.. adekah dengan mengambil jalan mudah... 'malas nak idup dah' ataupon... kembali ke jalan allah...
muhasabah la diri sendiri..

teringat dulu masa kitorang kat sekolah dulu. form 4 form 5 gitu lah... main 'spirit of the coin'... bertemulah ngan roh ni... roh nye tak di terima sebab dia baru berniat tak nak idup dah. pastu accident langgar batu depan umah. koma 3 hari gitu pastu meninggal... bile ditanye, kenape dia tak nak idup dah... jawapnye, dia cume frust sebab dia nampak awek dia berjalan 1 payung ngan balak lain... dia bawak moto laju-laju tu yang accident tu...
yang membuatkan ibu ingat kisah roh ni... dia sempat nasihatkan kitorang... jangan ade niat walau sikit pon nak 'bunuh diri' ke... 'lebih baik aku mati' ke... atau ape-ape saje yang mendahului jalan allah.. sebab, walaupon kite baru berniat.. lepas tu ajal kite pon sampai... wallahualam..

megi saya sudah kembang...
dah lah...


nota kaki : try la dengar lagu 'selagi ada rindu' tu.. sedap tak? tapi jangan kaitkan ngan cerita diatas... lagu sekadar lagu saja...

hutan lipur sungai congkak, selangor

hehehe...
gambo ni sekadar gambar hiasan...
padahal... masa kitorang pegi.. pack ngan orang.. orang cam semut hurung gula...
bapak ramai...

cuti CNY ari tu... tak plan pon. main redah je. kebetulan pulak family ibu datang umah... bawak la dorang jalan-jalan. tak sangka pulak nak pergi tu jammed.. nak ke parking pon susah... nak carik port mandi pon sume penuh ngan orang... air dah la cetek... keruh pulak tu... hurmm...

bawak pulak orang tua kan... takkan nak panjat tinggi-tinggi pulak kan... naik pening dorang dok dalam kete lelama. dengan belum makan tengaharinye... huh... letih.
dapat port lepak pulak, duduk la dekat-dekat ngan pelancong bangsa india... adusss... siap main muzik lagi dorang...

tapi... sungai congkak skang tak lawa la... air dia kotor.. surau dia pon tak bagus. kosong je... nama sejadah ngan telekung pon tak de... tu lom tengok toilet lagi tu... mmm...
tak kuasa la kitorang nak pegi lagi...

yang kelakar tu, nak balik tu pon jammed gak.. nak sampaikan jalan yang 13km tu pon sampai 2 jam. haru sungguh. serik rasa. tak mau dah gi mandi situ dah...

senang cite... percutian ke sungai congkak kitorang amat membosankan dan memenatkan. sekadar cuti yang membuang masa cuti je...

nota kaki : ibu sudah gemok skang. dagu dah berlapis... jam tangan dah sempit.. cincin kawin pon dah tak muat... kaki pon dah tak nampak urat... eee... banyak lemak woo....

Tuesday, February 9, 2010

merapu bile teringat kenangan lama....

last weekend... ade la member datang umah skit... saja longgok ramai-ramai walaupun tak ramai pon... dalam pada berborak tu... tercerita la pasal sahabat ni... sahabat yang bakal melangsungkan perkahwinannye pada 14 hb 2 ni... rupa-rupanye, sahabat ni memang tak friendly orangnye... rata-rata mengatakan yang sahabat ni, tak mesra orangnye... cakap ape dia nak cakap je...

tapi... realitinye begitulah.. sepanjang kitorang berkawan pon... kite paham la... dia family background yang bagaimane.. kitorang sama. adik beradik kitorang sume pompuan. hidupnye yang begitu membuatkan dia tidak percaya lelaki dan sukar mendekati lelaki... tetapi dalam dunia 'aviation' yang ramai lelaki ni... kitorang tak boleh lari dari 'berkawan' dan 'berbaik' dengan kaum-kaum ni pon kan...

nisbah kitorang (student pompuan) 4 :50 membuatkan kitorang idup dalam dunia kitorang saja. pergi class balik class... pergi hostel balik hostel saja...
pernah ade classmate yang cube mengurat pon, tapi hasilnye... sahabat ni semakin menjauhkan diri dan terus tak tegur sapa pon... lagipon kitorang (aku dan sahabat ni) bukan dari golongan perempuan melayu terakhir, atau awek cun, atau top student...
jadik begitu lah kitorang dulu...
tapi, sahabat ni lain skit.. dia agak anti dengan student-student yang bercintan-cintan ni... sikapnye itu membuatkan dia tidak disenangi ramai...

dan... bile masuk ke alam pekerjaan pon... dia masih begitu... hanya berkawan dengan golongan pakcik-pakcik saja. aku tak seopis dengannye... tapi pernah tengok handphone dia... dalam phonebook dia sume nama pompuan dan nama pakcik-pakcik je... tengok massage dia lagi la... tak banyak pon. sume pasal keje je.
bile di tanye ade contact classmate lain atau tak... jawapnye senang.
"aku tak tau. aku tak keje ngan dorang. aku tak jumpe pon dorang.."
hampeh...

walaupon begitu... sahabat ni seorang yang baik hati. seorang yang sensitif. jiwanye lembut kalau kena ngan caranye. oleh kerana dia tak nak tunjukkan kesensitifannye... dia nampak ego dan sombong. padahal, dia kelakar juga orangnye... teringat aku satu ketika...
bengang dia pada kawan kami, A yang agak lembik ni... hangin dia pada si A yang disuruh lari keliling hangar pon dah muntah. yang kelakar tu... camne sahabat ni tak hangin... yang pemuntah ke klinik ngan aku... yang dia, kena la cuci muntah tu... muntah tu pulak kat tengah hangar... nak tolak air tu ke longkang... ibarat mencuci 1 hangar. parah... hahaha.. aku la yang untung. terlepas... ;p
teringat bile kami pergi ke hutan rekreasi melaka. ade la aktiviti lasak skit... si A ni terpelecok. jari kelingking kaki dia bengkok gitu la. tapi tak patah pon... terpaksa ke hospital dan di x ray. yang kitorang pulak tak boleh balik kena tunggu si A ni sampai balik dari hospital. tension je sahabat ni.. sejak dari itu... sahabat ni terus tidak mahu mengambil tahu pasal si A. tak suka dia pada minah lembik begitu...

aku? aku baik ngan semua... hahaha... yeke???
kasihan pada si A membuatkan aku banyak menghabiskan masa study aku di class ngan A. Tapi aku still baik ngan sahabat ni.
kelakar. first time aku pegi tengok wayang, dengan sahabat ni la... kitorang budak-budak kampung... mane pernah tengok wayang...

ahhh... sudah lah. tak perlu lah cerita banyak-banyak. memang sudah dijangka sahabat ni bakal mendirikan rumahtangga... sebab, tahun lepas lagi aku dah dengar dia sudah ade perubahan. sudah berboipren. cuma, terpikir, siapalah jejaka yang berjaya mencuri hati sahabat. susah tu... ibarat mencari hati ayam yang disimpan dalam ice box. mane taknye, nak kena bukak ice box, pastu carik pulak hati tu simpan kat mane... kat tempat frozen ke bukan... tengok-tengok dah beku pulak. nak kena keluarkan dulu. pastu nak bagi defrost pulak... mmm... lama proses sebelum nak masak... camtu agaknye dia kan... hehehe...
dah la. ni dah merapu namanye...

hurm... tiada lain. cuma doaku semoga sahabat berbahagia dengan pasangannye hingga ke akhir hayat. amin.

nota kaki : lupe nak tanye ayah. kenal tak ayah dengan aku di 'waktu itu'... eh, baru perasan. gambar sahabat dalam album ku cume ade 3 keping je. lahai... gambar si A lagi la. langsung tak de. cit!!! mane gambar mase kitorang di kaki gunung ledang...

Tuesday, February 2, 2010

sedap tak?

ibu : aiman... kat sekolah makan ape ari ni...
aiman : makan nasik...
ibu : nasik ngan ape?
aiman : nasik ngan tomyam...

2 3 hari kemudian...

ibu : aiman kat sekolah makan ape hari ni...
aiman : makan nasik.
ibu : nasik je... sayo tak de?
aiman : nasik ngan ikan...

selepas beberape hari...

ibu : kat sekolah makan ape ari ni...
aiman : makan nasik...
ibu : lauk ape?
aiman : ibu as masak kari...

oooo... ok...
tapi... kalau makan malam kat umah...

aiman : ayah, ayah... ibu masak tak sedap...
ayah : ibu as masak sedap tak?
aiman : sedap.... (nada puji melambung) tapi ibu masak tak sedap... kan ayah kan...

oh... ibu sentap di situ ok...
hehehe... mane nak sedap... masak cincai je... padan muka....
tapi betul ke ibu masak tak sedap?
patut ayah ko tak gemuk-gemuk man....
hehe :D

nota kaki : ya allah... permudahkan ibu untuk bersalin nanti ya allah... takut...