Tuesday, January 26, 2010

perihal cicak

pelik tol ngan makhluk bernama cicak ni...
lagi kite geli kat dia... uishhh lagi dia nak datang dekat tu...
contohnye...

kes 1

ibu gi picnic-picnic la ngan family... masa bujang dulu... mandi-mandi sungai... dah sudah mandi tu... tukar la baju... pakai jeans... kaki seluar tu lipat la 2 3 kali kan... sebab nak kemas-kemas barang nak balik...
bile balik tu pon... lupe nak turun kan seluar ni... bile dah sampai umah... lepak-lepak tengok tv... borak-borak... sejam lebih gitu la... baru tingat nak turunkan seluar... tengok-tengok... iiii.... melompak cicak dari lipatan tu tau...
adusss... geli ok... tak sanggup bayangkan... berape lame si cicak ni dok dalam lipatan tu... perrrggghhh...
tidak... mau menjerit 1 umah...

kes 2

waktu ni ibu dok bercintan-cintan ngan ayah la kononnye... nak romantik sikit... berbuka puasa la kami 2 orang ni makan kat 1 restoran ni... ala-ala rimba... kononnye, western food dia sedap. time tu dapat gaji pulak tu kan... makan la mewah skit...
nak dijadikkan cite... tengah dok sedap makan-makan sambil berborak ni... cik cicak ni boleh pulak jatuh dari syiling ni... tepat jatuh atas meja makan ni... adoyaiiii... cicak ni pening-pening lalat gitu... boleh pulak tak gerak-gerak dari meja ni... si ayah ni pulak bukan nak tunjuk hero gi buang pon... dia boleh tengok je cicak tu... eeeeee.... nasib baik kat kedai makan kan... kalau tak mau terbalik meja ni ibu kerjakan... bile dah saling pandang memandang antara ibu ngan si cicak ni... konon-konon dua-dua bajet tekejut la kan. boleh pulak si cicak ni lari menghala ke ibu... ohhh tidak... jam-jam tu jugak, bangun ajak balik. tak kira la makan tak abis pon... tak kira la abc spesel ke hapa ke... tak selera nak makan dah... bertuah punye cicak... orang kat tepi-tepi ni sume tengok ni apesal tetiba bangun kan... oo ibu tak kira... balik jugak. tak boleh nak makan dah... geli....
:D
kes 3
kisah ni baru tak baru gak la... tahun lepas kot gitu... tengah makan kat kedai gak... kedai ni pulak ade banyak la sarang-sarang burung tempua orang buat hiasan tu kan... letak pulak kat alang-alang umah... memang selalu makan kat situ pon... tapi selalu makan kat bawah payung je. kali ni penuh pulak kedai tu... makan la kat meja bawah alang tu...
tengah-tengah makan ni... jatuh pulak si cicak ni atas kepala... landing baik atas kepala pastu lompat pulak kat batang idung ni... pastu baru la dia lompat atas meja dan lari.. bayangkan la... eeeee.... geli betul... terasa-rasa tu ekor dia libas-libas kat bulu mata... walau pon, action dia tu 2 3 saat je... tapi kesan libasan dia tu... hiiiiii satu hari geli nak pegang muka... cuci ngan sabun cap kapak pon masih rasa lagi cicak tu macam ade kat muka... nasib baik pakai tudung, kalau tak mau botak kepala... buang rambut bagai... tak dan nak makan abis pon. tak yah minum dah.. terus ajak ayah balik. tak kuasa nak dok kedai tu lama-lama... yang geram tu... ayah boleh tengok je... siap sound lagi... "cicak tu berkenan betul kat awak. banyak-banyak tempat kat atas kepala dia nak landing ha..." siap ketawakan lagi. hampeh.
kes 4
kes ni baru jadik kelmarin. ni kedai lain pulak. kitorang makan laksa ngan cendol. konan laksa kat situ sedap la.. keluar lunch dari opis, terus la makan situ. yang kelakarnye ayah ni... dalam banyak-banyak meja... meja bawah lampu yang kaki senget tu yang dia pilih. makan punye makan... sesambil hirup cendol ni... tetiba terpercik pulak air dari mangkuk cendol ibu. ibu macam nampak ade benda jatuh. ni dah bajet dah ni... makhluk perosak yang sekor ni la ni... ayah pon tolong la tengok-tengok kot dalam mangkuk cendol bini dia ni ade pape kan... siap cakap lagi... "mane ade pape. mee laksa awak jatuh kot." eee... tolong sikit. ibu tau la laksa ibu perecik ke ape. kalau tak mesti tudung ni dah kotor ngan kuah laksa punye. lagipon, yang terpercik tu air cendol tu... hahaha... hilang selera makan ibu ko ni man...
tapi...part yang best tu... dalam dok ayah selambe makan cendol dia... tetiba dia kata..."betul la bu... cicak la bu..." hahahaa...rasakan... orang cakap tak nak dengar. tau cicak tu kat mane... hahaha kat dalam kaki seluar dia... nasib dia dapat tangkap cicak tu. dengan ekor dia terjulur keluar dari seluar tu... ha, nasib perasan cicak tu baru naik takat stokin. kalau masuk terus dalam seluar, tak ke haru.hehehe... nasib baik jugak seluar dia. bukan baju kurung ibu ni. kalau tak mau pengsan kat situ jugak. hahaha
eh, dah la korang. cukup la 4 kes je. tak larat nak tulis banyak-banyak. nak ikutkan banyak lagi adegan-adegan yang melibatkan makhluk sekor ni... tu belum kes yang masuk dalam baju lagi tu... eee.... tak sanggup nak cite.. k lah. dahhhh....

nota kaki : kalau 'dia' bukan spesis lembek, spesis putus ekor tumbuh balik... dah lama kejar 'dia' cucuk buat sate..
dalam pada ibu google gambar cicak ni... tegak bulu roma... jadik cukup la takat gambar katun-katun je.

Monday, January 25, 2010

badminton - malaysia open 2010

19 - 24 jan 2010

19 hb jan
kitorang gi berdua je. aiman tinggal. hehe... layankan ayah la... lagi pon bukan jauh pon nak ke bukit jalil tu... lalu highway mex putrajaya tu, 20 minit kot... sampai la...
tapi memandangkan hari pertama pembukaan, masuk free la... parking pon senang...cuma bayar 2 hinggit je...
hehehe... game tak berape best sangat la. tak kenal pon... sudahnye... ayah sorang je tengok... ibu? hehehe... tido... bawak orang yang tak suka sukan... ha tu la dia...


20 hb jan
kitorang pegi lagi. balik keje, ambik aiman terus berdesup pegi. bawak aiman biasa la... tak tenang la si ayah nak tengok game... hehe mane nak terkencing lah, nak belon ketuk-ketuk lah... nak makan pizza lah... haus lah... bengkek je ayah. hahaha...
tapi puas hati la, sebab dapat tengok datuk lee chong wei main... aiman la yang paling excited.. habis di jeritkan satu dewan...
"chong wei..... chong wei... 1 malaysia..."
bantai gelak ibu ngan ayah... kecoh betul...
mane dia dapat 1 malaysia tu pon tak tau la... :p
game lambat abis... kalau ikutkan kul 10 je. kitorang tak tengok sampai abis pon... kul 10.30 malam gitu gerak balik. aiman meragam la... dia dah start boring. hahaha... serik ayah ko nak bawak man... hangin dia tak puas tengok... ;) nak buat camne... dah agak dah dia memang gitu kan...

21 hb - 24 hb jan...
kitorang tak pegi pon. dok umah. hari ahad baru ade live kat tv...
ala yah... tengok tv lagi puas hati... hehe jangan mara ha....



nota kaki : pelik... kenape ramai bangsa cina yang sanggup turun stadium tengok game berbanding bangsa melayu? cube kalau konsert-konsert rock... anak melayu la yang paling ketara sekali... hurmmm....

Friday, January 22, 2010

bengang...


bengang!!!!
tau ngan sape?
dengan pencuri pakaian dalam wanita...

ohhhh...
sakit ati ku ini...
kes-kes gini, ingatkan waktu duduk hostel... duduk membujang ngan kengkawan umah anak dara... selalu la kan... lumrah la kan...
ni umah aku yang dah beranak pinak ni pon dia nak usha...
bengong punye pencurik...

yang sakit ati tu... ambik bukan selai...
ggggeeerrrrggg...
yang mahal lak tu...
yang lawa...
yang febret di pakai tu...
ade 'tes' lak tu si pencurik ni...
hangin aku...
dah aku nak kena modal beli baru... tension...
:((
nota kaki : teringat aku dajalkan ayah masa gi sukan dulu.... hehehehe

Monday, January 18, 2010

...soto...

soto sg serdang.
location : sungai serdang, kapar, selangor.

mmm.... sedapnye... kalau dah tekak jawa tu... memang rase sedap sluuurrrrppp.... kalau hirup kuah dia tu... panas-panas pulak tu, memang sedap. makan sampai berpeluh-peluh...

soto ni memang lengkap... dengan kacang gorengnye, soon gorengnye, nasik himpit yang lembut... memang enak. kedai ni special tau. setiap mangkuk tu dapat ayam seketul tau..bukan takat ayam racik-racik ni tak main la... makan pulak dengan sambal kicap... mmm memang mabelessss...

ape lagi... kalau korang jalan-jalan ke kapar... sementa ke... rantau panjang ke... agak-agak nak beli ikan fresh kat situ... boleh la singgah-singgah makan... harga soto mangkuk besar cuma rm 4 saja. mangkuk kecik pulak cume rm 3.
pastu korang rasa tak rugi punye. betul.... hehehe


nota kaki : my bestfriend, zura masih koma di hospital sungai buloh. sedih rasa... harap-harap dia cepat sembuh dan kembali sedar... begitu juga dengan mak ngah kitorang yang berada di hukm hari ni. mak ngah mengidap penyakit kanser usus... kkharlieff juga yang di tahan di wad di az zahrah bangi kerana demam dan tarik-tarik.... ya allah... semoga mereka-mereka ini cepat sembuh ya allah...

Tuesday, January 12, 2010

kenape???

sejak 2 menjak ni... ade je la cite orang dengki mendengki.... saka... buat membuat... kena mengene... tuju menuju... ilmu menunduk pon ade... yang pelik tu di kalangan ahli keluarga nan sahabat handai. pelik....

kenape ek....

kenape la kite ni selalu tak puas hati pastu mengunakan sihir sebagai jalan mudah.... mmm... entahlah... kenape pulak kite ni selalu merasa syak wasangka dan tuduh menuduh... yang pelik tu... bukan orang biasa-biasa je... ni ahli masjid pulak tu... mmm... pelik...

dah la..


nota kaki : nak jumpe member lama kat ikea... adusss.... jauh tuh. bolos la poket ibu nanti kalau sampai ikea.. ikea ade hantu... ahakkksss....

Monday, January 11, 2010

bersawang sudah...

hehehe... dah lama tak update. malas...
sebenarnye bukan ape... tapi tak tau nak tulis ape... idea tu kering pulak...
lagi pon kitorang tak kemane-mane pon... duduk umah je... jadik tak de la cite-cite jalan-jalan carik makan ataupon cuti-cuti malaysia...
tambahan pulak lagi... ayah kat umah selalu guna intenet... sape cepat dia dapat... dia dok layan poker online... jadik dari dok rebut-rebut... baik ibu layan korea lagi syok... baik layan cd jepun yang tak sempat-sempat nak tengok...
lagipon... broadband kat umah ni... aduh... lembab skit... ayah kata kalau tak de matahari... signal tak dapat... hahaha... boleh caye ke? mitos betul....

hahaha... lagi pulak... sekarang ni waktu memanja-manjakan diri... layan aiman dan jugak makan... dan makan dan makan.... jadik... bersawang la 'the hasyims' ni...

nota kaki : tak sabar nak tunggu baby lahir... takut pon ade... hurmmmm....