Friday, December 17, 2010

layang-layang di bagan lalang, selangor

hari minggu.... boring... tak de aktiviti menyopping....
jalan-jalan ke pantai bagan lalang. tak jauh. cume setengah jam lebih je dari rumah kitorang.

aiman.. macam biasa... dia la yang paling happy. picnic katenye... hehehe
request nak beli layang-layang...
bapak dia bagi 15 hinggit je suruh beli. layang-layang mahal la jugak.. tak cukup duit, leh-leh nenek dia belanja...
layang-layang harga lain.. tali harga lain... pandai wo peniaga ni buat duit... takkan ko nak beli layang-layang tak bertali pulak kan...


tinggi tak layang-layang aiman?

tak sangka aiman pandai main layang-layang. kitorang memang tak pernah ajar dia.. masa nak naikkan tu memang orang dewasa la tolong terbangkan...
tapi at least pandai plak dia terbangkan layang-layang tu dalam pada angin kuat tu... kalau mak dia ni, hehehe belom tentu... hahaha kecik-kecik dulu ade la main masa dok kat kampung dulu...
hahaha skang ni, kekok dah kot..

ayah cerita, aiman cakap kat dia...

"takpe, takpe... ayah duduk sana... aiman pandai main. agent oso dah ajar abang dah..." sambil buat gaya tangan pegang tali sambil bengkokkan lutut...

pengaruh tv tu...

Wednesday, December 1, 2010

sidney sheldon, morning, noon & night : altamat....

pic ni dari cik google. hehehe malas nak snap...

hah... puas.
lega dah abis jugak baca akhirnye...

mula-mula cam slow je cite dia. last-last tu yang buat jantung dup dap dup dap tu..

sinopsis :
ade sorang hartawan ni meninggal dunia. dia tinggalkan anak 3 orang. masa hari pengebumian tu, muncul lak sorang lagi mengaku dia anak hartawan tu.
so, cerita bermula bile ketiga-tiga anak hartawan ni berebut harta wasiat ayah dorang...

sambil baca ni.. dok tertanye-tanye betul ke yang sorang ni anak di luar nikah dia...
banyak ke harta yang ditinggalkan...
kenape hubungan keluarga dorang ni tak rapat.. teruk ke perangai si hartawan ni masa dia hidup...
hartawan ni betul mati ke masih hidup lagi.... sape bunuh dia...

wahh... tapi memang gempak gak la ending dia... puas hati kot... hehehe
korang try la baca. best ohhh


nota kaki : aiman sibuk ajak makpak dia tengok wayang. siap plan, adik dia hantar kat umah wan kat putrajaya. ishhh konpius betul... cite ape dia nak tengok agaknye...

Sunday, November 21, 2010

slumber party for our kids


hihihi..
saje layankan dorang... sebab 2 3 menjak ni ayah dorang bz dengan memancingnye... badmintonnye... dengan lepak luarnye...
jadik, boring-boring, pakat buat party... bunyik party cam ramai je... hehehe padahal kitorang 4 orang je...
kitorang order pizza saje. tak payah susah-susah. hehehe

berpeluang la aiman makan dalam bilik dia. kalau tak jangan harap...

abaikan bilik dia yang bersepah tu...

kitorang pasang lagu filem madagasca tu... ha... joget la anak puas-puas...

joget tetap joget... hehehe

i like to move it... move it...

i like to move it.. move it...

we like to...

move it!

adik thaqif dah penat... pastu, bergosip sambil berborak sampai ngantukkk
xtvt membaling bantal tak dapatlah kitaorang nak buat.. sayang ooo bantal takut koyak.. hehehe


last sekali... kepenatan la 3 beranak... pengsan... seksi oo ayah... hehehe dia mane ade baju tido...
tido tak berbaju... huhuhu

hehehe... boys pun boleh berslumber party gak... hehehe

nota kaki : sori entry kali ni ala kadar. anak melalak laaaa. dia kena demam campak...

Thursday, November 11, 2010

no subject :)

sebenarnye, tak de ape nak cite pon...

untuk tatapan korang (chehhh... baget cam ade peminat pulak.. hahaha... makcik-makcik dorang la..), tengok la muka-muka anak buah kesayangan korang ni. yang rasa geram cam nak kena pelempang... hehe

aiman. macam biasa. suka senyum...

hari tu tanye dia..

ibu : aiman, cuba aiman teka, ibu ni keje ape?
aiman : keje miat la...
ibu : iye la.. keje kat miat tu buat ape..
aiman : main game la. ibukan suka main game mahjung...
ibu : hahaha

thaqif yang tengah ralit main lidah. habis tersembur-sembur air liur. kembang-kembang idung. hihihi..

ni lasak ni. tu yang geram tu. berkepit je ngan ibu. kadang-kadang ngan ayah pun dia taknak. bayang mak dia ilang kejap je ke dapur, dia punye meraung macam kena cubit.

last sekali, korang tengok la gambar dua beradik ni ye... dorang dah kamcing dah sekarang. sorang kena marah, dua-dua menangis...

ok. babai.
hehehe korang mesti rindukan... cuti sekolah ni, lepas abis exam, lepak umah kitorang sebulan ek... kite gi mandi sungai... tak pon kite buat pyjamas party ke... apa macam?

nota kaki : anak dah 2, macam kelam kabut pulak. macam sume benda tak dan nak buat. kain baju pon sampai berlonggok tak lipat... ayah... komengaaa

Thursday, October 14, 2010

wedding dan anak-anak...

kitorang bz ari tu... semuanye kerana...

seperti yang telah di beritahu, adik lelaki kitorang kawin 10 hb 10 hari tu.. tapi takde jemput sesape pon, sebab kenduri sebelah perempuan sahaja... yang pihak lelaki ni buat doa selamat kat surau saje...
simple je... tapi cube korang tengok pelamin orang kawin skang... wah... macam nak naik pelamin lagi sekali ko... jelas tol... nak nikah pon ade mini pelamin... tu belum lagi majlis bersanding dan makan beradap... mmmm dasat... baru betul raja sehari.. tapi ye la... kawin ni sekali seumur hidup kan... rugi la kalau tak buat best-best kan...
yela... nak compare ngan kitorang yang kawin 'janji ade majlis' ni... memang jauh api dari panggang la kan... eh betul ke? ke jauh panggang dari api. hehehe mane-mane lah. :p
eh, dah la. tutup cite kawin...


aiman ni sekarang, dah pandai naik basikal... dia tu kan putera lilin. tak nak keluar rumah main-main... ade jiran-jiran ajak pon, memang idak le dia pegi... baik dia duduk umah tengok tv.

~~itu bukan umah kitorang~~
tapi kelakar tau... dia nak naik bumper ni... siap cakap lagi...
"saya cuba... saya cuba lagi.."
hahaha sebijik ayat tv cite kartun...

tu la pon kawan aiman. budak pompuan 2 orang. itupon sebab dorang main basikal sama. kalau tak dok umah je la dia...


thaqif pulak genap 6 bulan je terus bontot dia naik macam nak merangkak. tapi tak merangkak pon. ni nak 7 bulan ni, nampak dah nak duduk dah. alhamdulillah. dia lagi cepat dari abangnya...

dia berak-berak skang ni... cirit birit... sampai melecet di buatnye... eee ngeri tengok merah-merah. kesian dia. sampai susut berat badan dibuatnye....
tapi lasak tu tetap...
last sekali korang tengok la muka kurus dia. ibu tengok, idung je kembang... hahaha hidung gemok kata abang aiman. (",)


nota kaki : buat wiwin, maaf ye pasal semalam... aku ni memang penakut skit. konon tak nak cite.. jangan ko pulak yang takut nak dok umah dah la. hehehe

* pic adalah dari fb adik perempuan kitorang...

Wednesday, October 6, 2010

cerita biasa...

tak de ape cerita. sumenye biasa-biasa saje.

topik yang hot nak borak kat umah pon cume pasal adik yang nak kawin ni.. mane tak, hantaran dia tak siap-siap lagi. harap ibu buat, memang tangan tak seni... tapi mak kitorang datang tetiap hari tu yang syok tu. lega...

tak pon, cerita pasal thaqif yang lasak kemain... geram je... lasak tu tak kisah la jugak, tapi suara dia yang mengamuk tu... perghhh... setaman dengar...
senyum manis... tegur orang suara lembut... buat muka manja meleser kat orang... tapi bila nak susu mengamuk... nak tido mengamuk... tak dapat main pon mengamuk... heran ibu... perangai sape la dia ikut tu... hahaha

korang tengok la, anak bujang kitorang main komputer.
memula baik... si abang ajar adik dia.

nyanyi je kejenye... khusyuk tu adik dia tengok...

si abang tak bagi adik dia usik...

lelama... ayah dia masuk campur.... hahaha... tapi tengok tangan thaqif tu kat mane... dia lagi laju..

eh, mane ibu dia?
hehe ibu dia layan csi... biasalah...


nota kaki : dah 3 hari aiman ngan thaqif duduk dekat rumah pengasuh yang baru. hurrmmm... tak lama abang.. 3 bulan je... pastu abang dah boleh sekolah dah... ok?

Wednesday, September 29, 2010

hari ini adalah...

birthday..

yang ke 30... alhamdulillah. hehehe sudah tua oh...

dan...

setelah gambar di edit aiman.

dan kitorang telah memberi ayah...

bersama... kertas ucapan aiman di bantu oleh ibunye...

ayah,
selamat hari lahir.
sori tak de kek atau party kejutan ataupon percutian...
hanya hadiah tak seberape dari kami 3 beranak...

nota kaki: bz dengan persiapan adik lelaki kami yang nak kawin 10 hb 10 ni... peningggg

Friday, September 24, 2010

empat

sekejap je aiman dah empat tahun... 12 hb september ari tu...
rasa cam dia baby je lagi... walaupon thaqif dah ade... ;p

cam biasa... kek kanak-kanak... mesti superhero punye... spiderman... sebenarnye tu je yang ade kat kedai tu... takde pilihan dah. rempat je lah...

makan-makan di hari lahir disponsor atuk dan nenek sebelah ibu. kitorang kuar duit beli kek 'janji ade' je.

aiman ngan sepupu dia, atif. dua-dua demam ni... tu muka sememeh je... hehehe

hadiah dia, kitorang dah bagi dia awal... sebab dia puasa dapat 9 hari ramadhan ari tu...
seperti yang dijanjikan dan dituntut hari-hari... dapatla dia skuter ben 10 ngan helmetnye sekali...
tak pandai pon nak naik skuter tu... kite suruh dia kayuh laju skit dia kata ape...
" nasib baik iman tak mati.." hahaha sabar je la...

nota kaki : selamat hari lahir, nak...

Wednesday, September 22, 2010

hari raya ... sume orang gembira...

malam 1 syawal...

aidilfitri 2010 ni, agak happenning skit... mane taknye, dah 3 tahun kitorang tak beraya kat umah 'kampung jalan pantai rasa sayang'... kire tahun ni, dah kurang sadisnye...

tapi... first time umah kitorang ade takbir raya malam raya tu... syahdu siott...
hehehe walaupon tak ramai... walaupon orang kat taman kitorang ni ramai yang balik kampung... walaupon cuma 10 orang je.. tapi... sebab first time tu jadik syahdu tu...

hehehe... gambar kabur la... itupon ikhsan adik tolong ambikkan... kami-kami pompuan kan pemalu.. dok dapo saje...
eh, wak tukiman (imam surau) pon ade... kantoiii

yang baju ijau tepi pintu tu la abah tersayang... hehehe..

ni je la pon yang dapat dihidangkan.. umah kitorang, umah pertama... mau tak kelam kelibut mane nak carik pinggan mangkuk sudu garfu mane nak ceduk lauk... mane nak buat air... nasib baik air panas dah siap masak... hihihi
tapi menggelabah tu yang best tu... baru rasa raye.. mane tak, jadik calicaplin pastu tingg siap...

1 syawal...

biasa macam orang lain jugak... aktiviti pagi raya yang macam orang lain jugak... tapi cume tahun ni, kitorang sume pakai warna yang sama... disponsor oleh en.chalil...

*eh eh gemoknye ibu... hahaha... baju tu besar sangat kot... hahaha tak nak ngaku tu...

tapi gambar ni tak cukup korem ni... 2 family lagi raya belah mertua... ala... tiap-tiap tahun memang tak bertembung ngan dorang punye...boleh nak bagi sama.. tapi tak syok kan bile mak ayah kite sunyi bile sume beraya rumah mertua... oh!! cannot... cannot...

tak ketinggalan gambar kitorang yang tak semenggah ni... ^-^

lepas solat jumaat, ramai tetamu datang umah... salah sorangnye...

kitorang panggil.. baby girl... cantik kan budak 2 tahun pakai kebaya... huh... tu tak tengok kasut dia lagi.. bling bling...
time ni kitorang on the way nak ke johol, negeri sembilan... umah atuk ngan wan sebelah ayah... ibu suka gi johol... sebab perjalanan dia betul-betul advanture... hehehe naik bukit turun bukit...jumpe orang asli... line tipon tak de... pastu tetiba... eh dah sampai...

hehehe... aiman yang paling encem... mane tak, dia kalau konvoi sedara mara, keta mak bapak dia memang tak laku... dia sebok naik ngan pakcik makcik dia. tu yang pakcik makcik dia solekkan tu.. jumpe kat petronas... terkejut tengok dia...

gambar last kitorang di johol...

dah la...
hari-hari yang lain adalah biasa... beraya dari pagi sampai petang... makan, makan dan makan... pastu makan lagi dan lagi... sampai kembung...

pada yang datang umah kitorang tu, maap kalau layanan tak memuaskan... hidangan tak menyelerakan... tapi, ribuan terima kasih kami ucapkan sebab masih sudi bertandang...

nota kaki 1 : sedapnye makan ketupat dengan rendang... ngan kuah kacang... ade kuah lodeh... rasa tak puas lagi nak makan... mane tak... orang negeri sembilan makan lemang... ibu yang tekak jawa ni... harus carik nasik dulu... hehehe

nota kaki 2 : terharu bile pergi beraya umah member... anak pompuan dia menangis-nangis nak ikut kite balik... tapi lagi haru kalau kite nak beraya orang halau kite balik... chittt

Tuesday, August 17, 2010

update : bile aiman berpuasa...

alhamdulillah...
di hari ke 5 dan ke 6 ramadhan, aiman berjaya berpuasa penuh. dah tak de dah sekerat-sekerat ari dah.
dan, hari ni hari ke 7, dia masih mahu berpuasa....
fuu~~~ lega...

hehehe..
sebab mak dia target.. tahun ni dapat 5 hari pon jadik la...

nota kaki : sedih, kesian.. tapi kelakar pon ade... aiman berbuka dengan begitu lahap sekali.. semua makanan depan mata dia nak makan. tak cukup tangan kanan, tangan kiri join sekali nak sumbat makanan masuk mulut... tu belum lagi setiap 2 minit tanye dah azan ke belom... hahaha aiman... aiman...

Saturday, August 14, 2010

bile aiman berpuasa...

bile aiman belajar berpuasa... bile aiman belajar menahan lapar..

hari pertama ramadhan...
hehehe... ibu kejut sahur pon tak mau bangun... dengan alasan 'abang nak temankan adik tidur ni...'
tapi sebelum ibu pegi keje, sempat la pesan... 'puasa tau ari ni... tak boleh makan tak boleh minum... no sugus, no mentos haaa...'
balik keje... pengasuh kata, pukul 11.30 pagi dah bokak puasa...

masuk hari kedua ramadhan...
dah mula nak bangun sahur... itupun tak mau makan. nak minum air teh o je...
pastu minum susu. jadik lah...dari tak sahur langsung kan...
macam biasa, sebelum pegi keje, ibu dah pesan dah... 'puasa tau... tak boleh makan tak boleh minum...'
bile balik keje je, pengasuh tu cite... 'aiman tadi makan nak dekat pukul 12 gitu... bile tanye, aiman puasa... tapi kat tangan ade roti...'
aduhhh... tak puasa lagi...

hari ketiga pulak...
kitorang memang tak kejut dia sahur.. hehehe... sebab kitorang pon dah terlambat... makan pun macam orang dalam perangkan... lagipon dah bajet dah, aiman tak puasa punyelah... hehehe
macam biasa pesan jugak sebelum gi keje... 'puasa tau... tak boleh makan tak boleh minum... tak boleh korek idung...'
tapi rupa-rupanye, masa kitorang ambik dia kat umah pengasuh tu, dia tak makan dari pagi...
terus ibu dia rasa cam nak nangis... oh anak aku puasa rupenye...
hohoho.. over oh mak dia... yelah.. sebab dia tak sahur kan... rasa kesian la pulak... tapi betul, tengok kaki dia menggigil... mau mak dia ni tak terharu... terus jiwa jadik lemah gemalai..

balik tu konon nak bodek la orang first time puasa... tanye la nak makan ape bile berbuka... dia kata nak makan fishball... chehh... takat fishball ok la kan...
sekali tu, dia nampak la pulak ade budak dalam umur 3 4 tahun gitu la, tengah makan keropok.. terus dia pon nak makan keropok...

sudahnye, pukul 6 dah bukak puasa... alahai.. itupon sebab dia dah nangis nampak keropok.
frust la jugak, sebab salah mak diakan, pi beli kopok tu kat kedai sebelum waktu berbuka.. dah la rasa serba salah pulak kan... hehehe

bile hari keempat ramadahan...
aiman dah mula seronok berpuasa. nak di kejut sahur pon dah senang dah..

itupon, kena panggil dia baby dulu... hahaha... baby tua...

banyak jugak la dia makan nasik. alhamdulillah...lagipon hari ni kitorang cuti. boleh monitor dia dari pagi sampai maghrib karang. hehehe...
harap-harap dapat la puasa penuh hari ni.. ;)

nota kaki : aiman skang tengah gile nyanyi lagu shahir af tu... entah. mak dia pon tak tau lagu ape..

Monday, August 2, 2010

anak-anak....

weekend ari tu, aiman tido rumah atok dia kat bangi... saje bagi dia lepas sekali sekala... hehehe...
sudahnye, ibu dia yang tak boleh tido malam... bile aiman balik, sikit tak rindu kat ibu dia pon... buat muka sombong pulak tu. saje nak carik gaduh...

dia yang kena tinggal cuma sehelai sepinggang, balik-balik dah tukar baju lain... atok belanja katanye...

konon macam superstar... 'no photo... no photo...' hampehhh

cerita si thaqif pulak... dah mula menjerit kuat-kuat... kasi 1 panggung ni dengar... dia punye mengamuk... pergh... kelam kabut di buatnye...
korang tengok muka dia bile start nak mengamuk...

tengok tangan dia yang nak tumbuk orang tu... gaduh jari dia tak dapat masuk mulut... pastu tak puas hati tu bile ibu dia dah tolong...

last-last.... menjerit sekuat-kuat hati... ha... tu dia...
cepat-cepat ibu dia sumbat susu... satu kedai tengok dia... hahaha... ibu dia senyum je lah... hehehe dia dah selalu sangat mengamuk... kitorang pon dah boleh bajet dah... ;p

nota kaki : hihihi... mintak ayah duit belanja, pastu duit tu abis beli tudung... mintak lagi sekali... pastu duit tu abis lagi buat beli batu... gilo... :D