Tuesday, November 10, 2009

kumon... smart reader... tadika kemas... tadika swasta... atau duduk rumah saje...

hehehe...
sebenarnye aiman 4 tahun, tahun depan.
jadik... dok terpikir la pulak...
perlu ke aiman sekolah tahun depan?
perlu ke aiman di disiplinkan bangun pagi... mandi... pergi sekolah?
perlu ke aiman start belajar di usia 4 tahun? boring tak dia nanti?

kat mane aiman patut sekolah?
kumon.... seminggu 3 kali... sekali tu cuma 2 jam... subject-subject tertentu je... contohnye... maths ngan english je...
smart reader kids... pon sama cam kumon gak... tapi nak ambik weekend je...
tadika kemas... belajar biasa-biasa je... untuk level 4 tahun... sampai pukul 11 je.
tadika swasta... belajar sambil day care terus... maknanye, dia jumpe kawan dia sampai petang.
ataupon... aiman tak payah sekolah lagi. patut duduk di rumah macam biasa...

ohhh...
tak tau...
tapi.. sepanjang aiman di mata emak bapaknye... aiman ni susah nak berkawan... enjin dah panas... baru la nak mula main.
tang berak kencing ni... agak was-was sikit... kalau kat rumah boleh la gi toilet sendiri... cuci sendiri... tadi kadang tu terbabas je... camno?

kakak ibu yang bukak tadika tu kata...
''ko antar je dia sekolah... pandai la dia bawak diri. pandai la cikgu tu nak handle camne... kadang-kadang budak-budak ni berdikari kalau mak bapak dia tak de..."
mmm... pening...

korang rase camne?
perlu ke tahun depan?
sekolah mane sesuai?

2 comments:

  1. salam..saja singgah nak bagi pendapat..
    Sebenarnya untuk usia 4 thn biarlah sekolah tu x terlalu menekan spt kumon dan smart reader..
    Kumon = bnyk homework need to do..kekadang smpai bawa balik kat umah..
    SR= normally tempat dia sempit..dan no place for them to play..pernah sekali tengok cikgu dia ketuk kepala budak sbb tak ble baca buku.
    Diorng sptutnya dlm proses hendak bermain lagi dan berkawan..so carilah sekolah yg bnyk aktiviti lain selain dari belajar je..mcm nyanyi2 ke dan seni2.. anak lelaki biasanya lambat sket minat nak belajar berbanding perempuan..

    ReplyDelete
  2. hai puan saya saja jer bagi pendapat actually wah cakap omputih hehehe...biar le aiman main dulu sbb baru 4 tahun kalau antar kat sekolah pun bukan fokus pun kekadang cikgu dia pun ajar stail careday jer mcm lebih pada bermain jer.. the best antar 5 tahun le sbb dia dah mula membesar n berkawan hehehehhe kalau kat krista 4 tahun dia masuk class playhouse jer byk main n basic ABC + 123 jer....layan...
    p/s: biar le aiman buli dulu bakal adik dia nanti masa 4 tahun dia kan abg hahahhah...

    ReplyDelete