Friday, October 30, 2009

duit duit...

just nak share ngan korang-korang.... camne kite nak guna duit kite...
adekah kitorang ni borossss.... atau biase2.. saje...

POWER OF MONEY
By Adam Khoo - Singapore's youngest millionaire at 26 yrs.

I travel around the region pretty frequently, having to visit and conduct seminars at my offices in Malaysia, Indonesia, Thailand and Suzhou (China). I am in the airport almost every other week so I get to bump into many people who have attended my seminars or have read my books.
Recently, someone came up to me on a plane to KL and looked rather shocked.
He asked, 'How come a millionaire like you is traveling economy?'
My reply was, 'That's why I am a millionaire. '
He still looked pretty confused. This again confirms that greatest lie ever told about wealth (which I wrote about in my latest book 'Secrets of Self-Made Millionaires').

Many people have been brainwashed to think that millionaires have to wear Gucci, Hugo Boss, Rolex, and sit on first class in air travel. This is why so many people never become rich because the moment that earn more money, they think that it is only natural that they spend more, putting them back to square one. The truth is that most self-made millionaires are frugal and only spend on what is necessary and of value. That is why they are able to accumulate and multiply their wealth so much faster.

Over the last 7 years, I have saved about 80% of my income while today I save only about 60% (because I have my wife and 2 kids, mother in law, 2 maids etc. to support). Still, it is way above most people who save 10% of their income (if! they are lucky). I refuse to buy a first class ticket or to buy a $300 shirt because I think that it is a complete waste of money.


When I joined the YEO (Young Entrepreneur's Orgn)a few years back (YEO is an exclusive club open to those who are under 40 and make over $1m a year in their own business) I discovered that those who were self-made thought like me. Many of them with net worth well over $5m, travelled economy class and some even drove Toyota's and Nissans,not Audis, Mercs, BMWs.


I noticed that it was only those who never had to work hard to build their own wealth (there were also a few ministers' and tycoons' sons in the club) who spent like there was no tomorrow. Somehow, when you did not have to build everything from scratch, you do not really value money. This is precisely the reason why a family's wealth (no matter how much) rarely lasts past the third generation.
Thank God my rich dad foresaw this terrible possibility and refused to give me a cent to start my business.

Then some people ask me, 'What is the point in making so much money if you don't enjoy it?'
The thing is that I don't really find happiness in buying branded clothes, jewellery or sitting first class. Even if buying something makes me happy it is only for a while, it does not last.
Material happiness never lasts, it just give you a quick fix. After a while you feel lousy again and have to buy the next thing which you think will make you happy. I always think that if you need material things to make you happy, then you live a pretty sad and unfulfilled life..

Instead, what makes me happy is when I see my children laughing and playing and learning ! so fast. What makes me happy is when I see my companies and trainers reaching more and more people every year in so many more countries. What makes me really happy is when I read all the emails about how my books and seminars have touched and inspired someone's life.
What makes me really happy is reading all your wonderful posts about how this blog is inspiring you. This happiness makes me feel really good for a long time, much much more than what a Rolex would do for me.


I think the point I want to put across is that happiness must come from doing your life's work (be it teaching, building homes, designing, trading, winning tournaments etc.) and the money that comes is only a by-product. If you hate what you are doing and rely on the money you earn to make you happy by buying stuff, then I think that you are living a life of meaninglessness.

nota kaki : ayah, tak yah la beli levi's yang rm 400 tu, ok?

Tuesday, October 27, 2009

GP (2009)

hehehe...
benonye ni kali ke 2 kot kitorang gi tengok...
dulu time tahun 2007 kot... time tu aiman kecik lagi... meragam nak cepat balik. sebab dia boring...
tapi kali ni, kitorang pegi tak bawak aiman. aiman kat umah makwan dia kat putrajaya... dia gi jalan2 ioi puchong katenye...

jadik kitorang berdua saje bergerak ke sepang circuit. tapi pakat jumpe adik, si faizal kat situ. orang punye la ramai... ushhh... macam semut... kitorang dapat tiket seat kat grandstand gate k1. beratur nak masuk punyelah panjang. dah balik nak keluar pon berebut2 orang nak rempuh gate.. mmm... dasyat sungguh. tapi ayah puas la. sebab dapat jumpe nabil raja lawak tu... tapi dia memang lawak la... tengok muka dia pon kite ketawa. camno?

tapi untuk sekian kalinye kitorang dapat tengok kesemua race.. baik 125cc, 250cc ngan 500cc. tapi 250cc tu yang menarik sikit kot bagi ibu. sebab dorang race motong memotong... tu yang macam syok je... hehe

lepas je 250cc, hujan turun. lebat pulak tu. kena la delay sejam kot gitu. ishhh... ngantuk gile lah nak nunggukan 500cc nye race. tertido dibuatnye. kecohh!! :p

tapi ok la. walaupon rossi dapat tempat ke 3 tapi puas la tengok dia naik dari tempat ke 9, 10 gitu... tapi cam tak syok sebab orang boleh agak dah yang menang mesti stooner punye... sebab dia tinggalkan jauh.. orang memang tak dapat kejar punye..

rossi la yang buat best. baru rase cam fight sikit. dia saje bagi peluang orang potong dia. pastu baru dia kejar sorang2... hahaha... bagi pendapat ibu la... hehe ayah kate, race tahun ni paling best. mmm... ye kot. ke sebab dorang suka tengok moto yang jatuh tu... :D

dah petang, kul 5 lebih, kitorang balik. jammed tu biasa la. tu belum kete kena blok pulak... hehe
tapi tu sume ok. boleh cuci mate tengok moto2 besar lalu. hai... jeles gak.. siap buat air brush painting lagi... hai... ayah... kalau ade duit, sambar la 1. boleh ibu tompang naik.

eh, k la. dah....

* gambar tak boleh nak upload la... tension. nanti la... kalau boleh kite update k.


nota kaki : next time, boleh bawak aiman.. dia pon dah boleh paham dah. mesti dia suka kot... hehee

Saturday, October 24, 2009

barney N friends

aiman selalu, kalau di suruh membaca... buku 'peter and jane' tu... adus...
si peter pon kadang2 tukar jadik jane... tapi boleh la jugak yang boleh dibanggakan... macam perkataan 'the', 'ball', 'dog', 'I', 'like', 'tree', 'shop', 'here' dan last sekali 'is'...
itu pon, kalau pangkal words tu dah huruf besar, mula la dia blur... pas tu bile kite bagi tau words tu sama, x nak percaya tu... angin je mak ee...
kali ni, ibu nak suruh dia dengar barney menyanyi... ala astro channel 613 tu kan... pastu suruh dia ikut... dia boleh ke tak... tak pon, suruh dia dok mengadap you tube... ni tak... asyik upin ipin je siang malam...
yang kelakar tu, sebut I love you pon... pitching dah lari... camno...
tak pe iman... dengar banyak kali.. nanti lama-lama, mesti jadik biasakan...

'' I love you
You love me
We're a happy family
With a great big hug and a kiss from me to you
Won't you say you love me too
I love you
You love me
We're best friends like friends should be
With a great big hug and akiss from me to you
Won't you say you love me too... "

Nota kaki : target aiman umur 4 tahun boleh membaca... boleh tercapai ke? malas je tu. sekolah tak nak. asik keje nak main je..... hahahaa... setahun je tinggal... ibu.. cepat bu...

Wednesday, October 21, 2009

cerita lawak

cerita ini diciplak dari blog yudhim... mamat indon...

Akar mawar...

Seorang cewek seksi baru saja membuat tato bunga mawar di lengan atasnya.

Sadar tubuhnya bohai dan mau pamer tato mawar dilengannya, cewek itu berjalan melewati kerumunan pemuda yang sedang asik nongkrong dengan mengenakan tank top.

Cowok-cowok: "Hai cewek.... Boleh kita cium mawarnya?"

Cewek : "Boleh.... Siapa duluan?"

Cowok-cowok itu langsung semangat Dan bergegas menghampiri cewek itu

Cewek : [sambil angkat tangan] "TAPI CIUM DULU AKARNYA!!!!"

nota kaki : hahaha... bengong... entah kenape... banyak-banyak cerita lawak, cerita ni boleh buat ibu ketawa terbahak-bahak... balik opis cite kat ayah, ayah pon naik tak paham sebab ibu cerita sambil ketawa... hehe tak lucu mane kot... tapi imagine tinggi sangat... hahaha

Thursday, October 15, 2009

MQA audit

hiiiii.... geram tol...
pasal mqa nak datang audit ni... boleh plak mamat ni (salah seorang dari mereka2...) cerita kat instructor gak la... dia kata aku tak bukak shop. pelik... aku elok dok tunggu ngan ghafar... mana team mqa nak lalu... masuk... tak masuk2... nik pon ade masuk shop aku tanye ade class ke tak de... tapi tak patut la mamat ni dok cite kat instructor2 kat atas tu yang aku tutup shop... mmm... pastu cite la pulak kat sipulan tu... nasib baik instructor tu sampaikan kat aku... tau la aku mamat ni cemane... memang berbulu je kalau tengok muka dia... hahahaa.... huh... maleh la aku nak cerita keburukan mamat ni kan... tang shop... tang class... mmm....

elok la... mqa tak masuk pon... kang sawan babi pulak aku kalau tak dapat jawap soalan dorang kang... bak kata instructor tu la...
"hawa... awak baca jampi ape... orang yang lalu pon tak nampak shop awak... nampak tutup je... hehehe..."
suka gak aku gitu... hehe biar aku diam2 je...

nota kaki : jampi biar mamat tu terbakar, ade tak?

Tuesday, October 13, 2009

speghetti....

ibu benonye memang x reti nak masak speghetti ni... dengar pulak member kata kena letak susu... errrgh.. tak boleh blah ibu nak masak...
hahaha... tapi sebab 2 hari lepas, kitorang gi beraya umah member ni... makan speghetti... ohh... sungguh sedap ok... masam2... kena ngan tekak ibu... aiman pon makan tambah je... tu yang dok teringat je tuh..
nak di jadikkan cite... semalam, ibu pon dok rengek2 nak makan speghetti suruh ayah masak... dengan alasan aiman pon nak makan... aiman pon suka cendawan...
hehehe... kul 9 malam gitu, ke kedai la ayah gi beli bahan2 nak masak... hahaha...
dan... hari ni... students kitorang datang umah... 15 orang... masak spegetti lagi... tapi tak dapat la nak snap pic... sebab bz kat dapo... tapi licin la dorang makan... ala... bagi budak2 makan, bukan kira sedap... tolak batu ngan kayu je... tekak dorang bukan boleh diambik kira...

tapi la kan, kitorang rasa speghetti kitorang still tak sesedap orang2 lain buat... sos terpekat la... termasam sangat la... yang pasti tak lemak manis macam orang lain buat lah... nak ikutkan, dah surf internet ni... resepi2 yang sedap dan mudah... sume dah ikut... tapi hasilnye tetap tak memberangsangkan... mmm... ke... brand yang di beli tak sama? pelik...

eh, korang ade extra2 ingredient ke yang perlu di bubuh... kalau nak buat spegetti bolognese ni...