Wednesday, April 29, 2009

KFC... idamanku selalu...

hihihi...
tak de ape nak cite tapi saje nak letak gambar aiman makan kat kfc...
sebenarnye kitorang memang dah lame sangat-sangat tak makan kfc ni... hehehe...
aiman makan sampai penuh tangan... budak comot... :p
last sekali biasa la... gambar anak ngan omak ee...

book fair 2009 @ PWTC

Hahahaa… sori la korang sebab lama tak update… tak tau nak update ape… banyak nak cite tapi takde ape nak cite… haha… paham ke… ;)

Pakat ngan anne sabtu lepas… 25 april… nak gi book fair… konon nak jumpe norhayati berahim… my faberet author tu… suka ngan novel-novel dia… suka ngan jalan cerita novel dia…
Gerak dari rumah pukul 9 45 pagi… sampai pwtc dah dekat kul 11… apesal lambat? Hehehe… parking penuh la… cuaca panas pulak tu… huh… meresik kulit… :)

Masuk pwtc… orang punye la ramai… nasib pegi ngan bujang-bujang… kalau bawak aiman… alamat mengamuk la budak kecik tu kepanasan… lagi satu takut nak handle anak sorang-sorang kat tempat ramai camtu… takut anak hilang… :p
kitorang gi makan dulu lepas tu baru round-round… banyak booth untuk kanak-kanak… tapi macam tak worth it plak nak beli. Sebab harganye yang mahal pastu teknik pembelajaran yang sama je… tapi ibu tergoda gak beli buku yang budak tadika punye silibus tu… ala… buku peter and jane tu…
Dah la tu, cite berbalik pada tujuan pegi book fair la… kitorang dok berasak-asak ni… carik la booth nb kara… dah jumpe kemain lagi happy… rembat la 3 bijik buku… sempat la jumpe penulis, norhayati… tu la yang paling buat kitorang cukup happy…
Orangnye simple je… wah… banggalah bile dapat autograph dia…. Hihihi….
tapi sayang.. camera tak bawak. tak dapat nak ambik gambar dia... tak pe... tak kisah la... dapat salam dan berjumpa dengan empunye badan pon dah cukup puas hati...
:D
nota kaki : dapat gak beli buku 'biarlah ym yang bicara' penulis hanni ramsul. puas rasa di hati...

Wednesday, April 22, 2009

diari hatiku....

Hurmmm…. Bosan wooo dok kat sini… tension je… hai… apela nasib…. Rasa cam malas je nak keje makan gaji… boring je dok kat miat ni… nak-nak pulak dengan department yang cam ni…. Hurmmmm…. Fed up je…
Fed up?? Hihihihii….. ye la… ade je orang nak carik salah aku… tu pon bos bagi tau… kalau tak sampai kesudah la aku tak tau… bos siap cakap kat aku lagi… “awak jaga diri awak elok-elok hawa… dia tengah carik salah awak je tu… saye cakap betul ni.. ade je point dia nak kenakan awak…” oh my god… mau tak sedih aku dengar…
mmm… politik betul…. Malas nak cite kat suami sendiri… balik-balik aku jugak yang kena marah… sebab aku lembut sangat… sedihkan…. Kalau sipulan tu tau la…. Ingat la… setakat ni… ade ke aku tak buat keje… ade ke instructor komplen pasal aku… dan dan pulak dengan malaun tu aku plak yang konon malas nak bukak shop… aku pulak yang duduk free tak buat keje… dan dan pulak, sipulan komplen schedule class aku konon terlalu relax… kononnye tak balance la ngan shop sebelah… hai…. Dah dekat nak masuk 6 tahun aku jaga shop ni. tak de pulak aku tengok shop sebelah nyebelah ni bz sangat… biasa je.. lebih kurang aku je… ni lagi aku tengok shop sebelah dah skip mane-mane project yang panjang-panjang… mase zaman aku jaga dulu… ha… mengadap la budak-budak buat project sampai lebam….
Adusss… x paham la…. Walaupun aku rase bukan taukeh shop sebelah yang mengadu ngan sipulan tapi… takkan la sipulan tu rajin turun padang kot… dah nak sebulan ni aku dok bermastautin kat shop ni… tak de pulak sipulan ngan bos besar turun tengok shop… abis camne pulak sipulan bleh kate aku relax je… pelik…
Agaknye, masa sebelum aku bermastautin kat shop ni kot… dia tengok shop aku gelap tak bukak lampu… tu maknanye aku dok relax la tu… abis… shop lain-lain tu gelap… orang tak kisah pon… heran tol aku… nak kata aku relax, ni ade la kawan ni… shop 1 semester cuma 3 minggu je yang full pagi petang… selebihnye.. dok relax je… orang tak heran pon…
Agaknye, dia tengok aku datang lambat kot…. Dia nampak aku balik tengahari awal kot…. Heheheee…. Tu yang nampak cam tak de keje tu….
Tapi aku memang suka balik tengahari pon… :)
Benti jap… kawan datang…

-----------------------------------

Hai… kawan datang mengadu… tanye camne nak setup shop dia… pastu bile kite bagi suggestion tak nak terima pulak… suka hati dia lah… aku ikut mane yang menyenangkan student je… dan menyenangkan kite…. sebab kadang-kadang student aku pon masuk shop kawan ni gak… nak kate aku bleh monitor quantity soldering iron tu…. Agak susah la…tu sebab aku suggest letak je soldering iron tu atas meja je… buat labeling… kalau nak simpan soldering iron tu dalam cabinet, payah… nak suruh student susun soldering iron ikut cam kite kemas… susah… tu belum lagi on the way student nak ngantokan soldering iron tu… terjatuh la… sponge dia tertinggal lah… terpisah lah pulak si soldering station tu ngan ironnye… last-last… sume jahanam…. Dah ade contoh pon sebelum-sebelum ni… dari 50 masa zaman aku guna… skang dah tinggal 8… tu pon ade instructor tu tolong repairkan… ni lagi aku tolong orderkan… pandai-pandai la jaga…
Ah… lantak dia lah… aku cakap mane yang betul… mane yang menyenangkan kite je… dia nak ke tak nak… tu hak dia la… dia taukeh shop kan… dia tak nak monitor tu dia punye pasal la….
Kawan tu kira untung la… nak banding ngan aku ni kan…
Ah… dah lah… malas lah nak taip dah…. Lagipon ade student nak masuk dah….

Hihihihi…. Hidup mesti diteruskan….

p/s : baru teringat motto aku mase zaman spm dulu… if there is a will, there is nothing, I cannot do… hahahaaa….

--------------------------------

Kawan ni datang balik… katanye setuju ngan suggestion aku… hehehe… kan aku dah kate, idea aku bagus…. :)

nota kaki : tadi boss besar datang.... eh, ape anginnye pulak... tapi sorang je... sipulan tak ikut sama pon... nasib aku tengah class... dia cuma bagi tau esok ade visitor kul 11... hahahaa.... esok aku cuti.... aku nak rehat...

Thursday, April 16, 2009

rama-rama...

untuk pertama kalinye, aiman belajar mewarna dengan 'baik'nye... selalu... memang tak duduk diam. ade je yang dia nak buat... keje mewarna belum siap dah buat keje lain... hai.. macam-macam ragam aiman ni...


tekun mewarna gambar rama-rama... aiman memang kidal... sama cam ayah... :D tau tak pasal ape tekun... sebab ibu umpan dia... sambil mewarna ibu nak ambik gambar... suruh dia berlakon la konon... berlakon mewarna sampai abis...

pastu angkat kepala skit... nak bagi ibu ambik gambar dia... kata berlakon...

fokus skit la mane rama-rama yang dia dok ralit sangat tu... ade ke rame-rame warna biru... adus... bujang ibu sorang ni....

last-last, dia tak bleh sabar dah... asyik ibu je ambik gambo dia... ape lagi... dia turun dari kerusi... ambik camera terus ambik gambar sendiri... hah... dah agak dah... memang tak bertahan lama la kalau bab-bab mewarna ni... laju je dia buat iklan... hai sampai kesudah tak siap pon dia mewarna...
haih... nampak gaya kena carik idea lain la... bagi dia minat skit nak belajar mewarna.... :)
nota kaki : sedih :( rasa cam give up... rasa cam hampeh... rase cam nak je jadik suri rumah sepenuh masa... boleh? hahaha...

hai kacang botol... pokok ubi...

hahahaa..... kan entry yang lepas kate nak cite pasal benih kacang botol ngan batang ubi yang nak tanam kat depan umah tu kan... so ini la hasilnye.... benih kacang botol tu dah bercambah... wahhhhhh.... punye la suke.... harap-harap banyak la buahnye nanti.... :p
batang ubi tu pon dah selamat kitorang tanam. dapat la 2 barisan... dak tumbuh anak daun baru tau... hihihi.. korang nampak ke gambar batang ubi ni... kitorang ambik gambar ni masa nak dekat maghrib dah... malu nak snap awal-awal... malu jiran-jiran tengok... ;phahaha... x sabar nak tengok hasilnye... boleh kongsi ngan jiran-jiran...
yang pasti tanah kat depan rumah ni lagi subur dari yang kat belakang tu... hurmmm..... harap-harap takde la siput-siput ni dok carik makan... :)

Friday, April 10, 2009

kampung sekinchan...

sedih.... :(
sebab dah tak bleh nak update selalu....
sebab kat tempat 'baru' tak de intenet....
sebab tempat 'baru' tu boring.... hehehee...
(ni pon update blog kat tempat ayah... tensen... sebab pc dia lombab...)

hari tu kitorang balik kampung sekinchan... ape lagi... bercuti sakan la... keje makan tido je la... dilayan seperti raja... hahahaa... planning konan ayah nak gi memancing kat laut tengah naik bot ngan pakcik... tapi tak jadik sebab cuaca tak elok... hehehee... kesian ayah... frust je dia... sebab dia balik kampung ni memang nak gi mancing je...
sebagai penawar... embah lanang si aiman ajak gak la ayah gi mancing... mancing kat kunci air bagan tengkorang... hahahaaa.... ganaskan nama dia... kitorang yang dok kat kampung ni pon tak tau kenapa nama dia tengorak... hehehee... banyak tengkorak kot.... hahahaaa.....
tapi tak puas memancing katanye... sebab si aiman ikut.... ha... bawak tukang sebok la jawapnye...

2 hari kat kampung macam kejap je rasanye... hehehe... sebab rindu kot...
balik tu.... apa lagi... kitorang di bekalkan ngan pisang setandan... ubi... daun pisang.... cili padi... ulam pegaga pon ade.... dengan kerang 2 kilo... huh... terjongket si bobi mengangkat barang...
hehehee... kitorang nampak pucuk ubi... terus petik bawak balik... eh lupe... kitorang pon dibekalkan batang ubi tau... buat tanam kat depan umah... ha... nanti ibu update bile batang ubi tu dah kuar daun... ;pni la embah lanang si aiman... sama tolong petik pucuk ubi... aiman biasa la... tukang sebok je... ke hulu ke hilir... tapi nampak ayam pon takut.... hehe...

k la korang... tak de ape la nak cite dah... (dok kat tempat ayah... blur je nak cite pape...hehehee...)
k... chow...

Thursday, April 2, 2009

aiman...

aiman sejak dua menjak ni kan... kemaruk main camera ni... kitorang biar je dia jadik photographer kitorang... last-last kitorang bagi je job ni untuk dia...


aiman jugak sebok nak sekolah... hari-hari mintak nak sekolah tadika kemas... nak same ngan abang naufan, anak ibu as dia... bile tanye sekolah, tak nak terima pulak budak umur 3 tahun... hurmmm... pening nak jawap ngan aiman...
kat opis ni, tahun ni... ramai yang pregnant... ramai yang isteri-isteri dah bersalin... hai... jeles wooo.... hahahaaa.... aiman ni manja sangat kot... hahahaa... tu yang tak de adik tu... jeles woo tengok orang gomol-gomol baby... gerammm je... dalam jeles-jelas tu, tengok aje la gambar aiman baby-baby dulu... rindu saat-saat badan dia gemok dulu... mmm... korang pon layan gak la ekk...

ni aiman 2 bulan... gambar bangun pagi... terus senyum..
gambar ni aiman 3 bulan... ayah layan dia lasak... anak lelaki katakan...

ni aiman 4 bulan... badan dah start gemok... tengok pipi dia..

time ni 5 bulan... badan susut skit... sebab first time demam... rupa-rupanye nak start meniarap...

ni pon 5 bulan jugak...

ni pulak... 6 bulan... dah lasak dah... dah macam-macam dah dia buat time ni... hehheehe... happy tengok gambar dia masa baby dulu... :)
dah la korang... nanti cite lagi la pasal job baru aiman... k babai...

Wednesday, April 1, 2009

jambu mawar kot???

korang penah tengok tak jambu ni... wangi tau... sebijik macam bau jambu mawar... tapi rupenye agak lain pulak kan... ha... tu yang musykil tu... nape jambu ni color kuning pulak... ??? isk... pelik la... jambu ni pon dapat sebijik je... bos kecik bagi... mane dia dapat tu tak tau la pulak... bile tanye jambu ape ni... dia kate 'rase la, u mesti suka punye... sedap tau...'
sudahnye.. tak tanye la banyak-banyak...
korang pernah makan tak jambu mawar? susah nak carik kan sekarang ni... tak tau pon nak carik kat mane... hehehee...

nota kaki : bijik jambu ni nak suruh ayah tanam... ;D