Tuesday, March 31, 2009

potluck vs 60 earth hour...

hehehee.... last friday, dak din ajak 'licence to grill' ramai-ramai... lokasi yang terpilih, rumah kitorang pulak tu... :) kitorang ok je...
jadik, malam minggu ari tu seperti yang dijanjikan, dak din ngan lily datang bawak ayam golek stim ngan sotong... dak arai ngan wiwin bawak spegeti ngan sambal nak masak sotong bersama ikan kerapu... nik si bujang, bawak junk food buat kunyah-kunyah... last sekali sampai, si pendi... datang bawak air...ni la, sotong ngan kerapu bakar... bakar atas hot pan je... ala, buat simple-simple je janji masak... hehehee... tapi sambal marinet si wiwin ni memang meletop... sedap... sotong ni laku la...
kitorang pulak tak masak ape pon, shepherd pie, coslow ngan mashed potato je... tau dorang bawak makanan berat-berat kan... kitorang pon tak yah la susah-susah sangat. heheheee...
gambar ni pon aiman yang snap... agak kabur la kan... hihihii.. kate earth hour... tu yang bukak lampu 2 bijik je... heheheee
tak banyak gambar la... tak boleh nak close up kat gambar makanan.. sebab gambar yang aiman ambik sumenye gambar sekerat... takpon gambar kaki... adusss... pening layankan anak bujang ni sorang...

borak punye borak... makan punye makan... menu last sekali keluar la kek birthday dak pendi...
dak pendi ni cukup umur 29 tahun...
kenape superman?? entahla... ;) tapi dia memang extreme ngan superman kot... hahahaaa.. boleh gitu... hihihii lupe nak tengok dia pakai tali pinggang buckel superman ke tak... heheheee
korang tengok la aiman nye keje... gambar ni pon... agak hampeh la rupenye... aduh...
* kepada member-member, bleh la tengok gambar-gambar majlis ni kat facebook nik... banyak la gambar makanan kat situ...
k la korang... chow...
:p
nota kaki : thank you anum... bile nak buat makan-makan ngan budak-budak kite pulak... termasuk ayu... girls party... hahahaaaa

birthday party ayipp...

ayipp ni adik bongsu ayah... ni kira birthday party dia yang ke 10 la ni... celebrate kat rumah mak ngah ngan wan aiman... kek ni aiman yang pilih... sebok ngan spongebob dia... tamak pulak tu, dah spongebob nak ultraman pulak... :) layankan aje...
picture kek ni pon aiman yang snap... aiman skang ni tengah kemaruk nak main camera... ibu ngan ayah dia x berpeluang la nak ambik gambar... tangan dia dah laju dulu... tak baik mula la mengamuk tak tentu arah.. aduhhh... leh-leh... kitorang serender je.... ha... ambik la gambar banyak-banyak... :p
tengok la... ayipp nak tiop lilin... dia lagi laju... sebenonye, ni nyalaan kali ke2... kali pertama tu aiman dah tiop dulu... happy la dia...
baju upin ipin ni mak ngah aiman yang belikan... happy la dia... :)
konon-konon nak buat peace la tu, tapi tak pernah jadik pon... hehehee...
k, dah la korang... tak tau dah nak story ape... :D

Monday, March 30, 2009

restoran RaHiMaH Seafood

location : bukit canggang, banting

kalau dulu, ibu selalu gi makan kat sini dengan member... anne... kalau nak makan malam... kedai tomyam kelantan... kat sini boleh la kalau nak try...
tempatnye menarik... pada yang suka makan bersila la... memang syokkan kalau makan nasik, duduk bersila, makan pulak kat pondok beratapkan nipah... heheheee... sejukkk je... rase macam makan kat kampung... tapi awas... nyamuk banyak... haha ;)
kalau sesekali nak tukar selera boleh la... aiman pon suka kat sini... sedap katenye... makan pon banyak... sume dia nak chop! dia punye... budak tengah ade selera... kitorang layankan aje...
yang pasti dia happy la kat restoran ni... dia bebas tak payah duduk kat baby chair... tu yang suka tu... :)
hihihi.. gambar ni agak malap sikit la ye... sebab pakai tipon cap ayam ni je ha... ;D
ape lagi korang... jom la kite makan bersila...

Thursday, March 26, 2009

avionic workshop... :)

adussss....
lepas abis class semalam dalam pukul 10.30 pagi, tergerak pulak nak kemas workshop ni sikit... sebenarnye dah lama dah plan nak kemas ngan member together-gether... tapi member dah cuti bini bersalin pulak... adusss... terpaksa la kemas sengsorang.... macam malas nak suruh budak-budak lain... ;p dalam hati, ala bukan berat sangat pon... heheheee...
dalam dok kemas tu, tergerak plak nak rearrangekan balik barang-barang kat dalam tu... boleh letak table untuk ibu sekali... yelah... bos kecik dah 2 3 kali dok suruh pindah tapi ibu buat tak peduli je... heheheee...
kemas punye kemas... tolak punye tolak... tarik punye tarik... dah 3/4 abis dikemas... tetiba kerem badan belakang tak boleh gerak... dah dok bengkok je 2 3 minit baru pelan-pelan gerak... aduhhh... sakitnye....
pastu sms kat ayah...
'awak tolong saye kat shop jap. saye sakit belakang la kemas sengsorang... kerja tinggal sikit je lagi ni. skang ye. saye dah krem ni...'
5 minit lepas tu ayah datang... hihihiiii... senyum lebar la ibu...
tapi betul la... kudrat pompuan ni tak sekuat lelaki kan.. ayah tolak almari 3, tolak meja 3... ha tu dia... 10 minit siap... hahahaaa.... settle la keje ibu... tak tau ibu ni baju sampai bersawang... berhabuk bagai... mane taknye, dah tak larat nak tolak pakai tangan tu ha tolak la guna badan pulak... tu yang sampai sakit-sakit tu... :)
sudahnye, workshop ibu dah cun dah. nampak lebih luas pulak... heheheee....

nota kaki : thanks ayah sebab tolong ibu... lebiu...

Monday, March 23, 2009

hot air balloon fiesta (2009)

hahahaa... kitorang ni memang tak reti penat... bayangkan la dari lepas maghrib hari sabtu, bertolak ke jengka 16, sampai dah pukul 1 pagi... borak ngan makan-makan... pukul 2.30 pagi baru tido... tido pon takat tido ayam je.. ye lah paham la kalau tido ramai-ramai waktu kenduri... ade macam-macam kerenah la... ade yang tido berdengkur... ade pulak yang ade pasang alarm kat phone tapi tak reti nak padam... tambah plak tido sebelah budak kecik... lasak pulak... asyik kena sepak terajang je... adus... lambatnye nak subuh...
hihihiiii... pnjang la cite ek... tapi tu sume ok... layan kenduri... pukul 12 tengahari ahad balik. singgah hutan lipur lentang. lepak balik hantar kak anis pulak ke puncak alam. pastu on the way balik sepang, singgah la tengok hot air balloon....
ha... ni baru masuk cite belon...
orang ramai tau... nak parking pon susah... tapi semangat nak tengok punya pasal... kitorang ok je...
ade 16 bijik belon sumenye... daripada standard shape sampai la special shape... macam-macam... tapi tak dapat la nak ambik gambar sume-sumekan... maklum la... camera ciput je... mane yang dan je kitorang dapat ambik... lagi pon... belon tu naik sengsaing pulak... harap maklum je lah... heheee :)
mula-mula... layan la tengok belon bentuk limau dari belgium kalau tak salah... cantik...
ni pulak belon dari thailand... gambar ni ayah yang snap... cantik kan..
yang 4 bijik ni tak tau la dari mane... tapi cantik gak kan...
yang ni dari belgium jugak.. termasuk yang limau tadi...
ha... yang malaysia punye... wahhh.... dengan penuh rasa bangga....
yang ni tak tau la dari mane.. tak dengar orang tu announce ape.... kepala dah sebok dongak je.... heheheee... tapi macam warna jalur gemilang kan...
gajah ngan badut ni pon dari belgium jugak kalau tak salah... tapi cantik-cantikkan...
dengar cite ade 14 buah negara yang participate... tapi tak tau yang mane satu... hehehee... tetiba ade pulak belon ultraman tebang lagi tinggi dari belon yang 16 tu... huhh... ni gile dahsyat ni... ni lagi power... :p
dah la...
tak larat nak upload gambar....
tapi mintak-mintak ade la lagi next-next year... mane tau dapat rase naik pulak... :D

nota kaki : jeles tengok pengunjung yang datang bawak camera besar-besar... ade yang panjang sedepa... huhhh... malu nak tunjuk camera kitorang yang comei ni... hehehee....

hutan lipur lentang, pahang

penghabisan cuti sekolah yang cuma seminggu ni, ade pulak kenduri kawin kat jengka 16... rumah pakcik... cousin ibu yang kawin. dalam malas-malas nak pegi, tapi bile orang tua ajak pegi, kitorang gagahkan jugak... pegi la jugak.... :)
balik dari kenduri... singgah ke hutan lipur lentang... ala, dekat je ngan KL-Karak highway... x yah exit keluar pon... mmm... tapi masa kitorang pegi ni, baru lepas ujan kot. jadi air sungai agak keruh...
tapi biasa la... nama pon cuti sekolah... orang ramai la... siap berkhemah lagi...
ingatkan nak mandi kat batu-batu ni. tapi air deras la pulak... dengan aiman yang takut-takut ni... mmm... mandi je lah tempat cetek-cetek je... ;p
kemudahan memang memuaskan... parking free. tandas bersih... sangat bersih tau... walaupon cuma bayar 2 posen... surau pon ade... tapi surau pompuan dia tak bape syok... sebab kalau kite solat, orang lalu lalang pon boleh nampak kite kat dalam surau... patut letakkan pintu la... hehehee...
tapi overall ok la... tempat ni kire best la kalau nak lepak-lepak bersama keluarga... cantik tau...
;p
nota kaki : bengang campo menyampah ngan pulan bin sipulan ni... selalu bikin onarrr... :(

Tuesday, March 17, 2009

pokok ubi....

hihihii... balik kampung... sambil menyelam minum air la kan... alang-alang balik kampung, angkut sekali batang ubi... konon nak tanam kat umah... kite dok umah taman... mane ade pokok-pokok gitu kan...
masa yang terluang diisikan dengan tanam pokok ubi ni lah.. pucuk dia boleh gak buat lauk dikala ujung bulan kang... kan heheheee
baru tanam seminggu dah membuahkan hasil... dah keluar dah pucuk-pucuk muda... happynye... sebab sebelum ni... tangan ni panas... tanam ape sume tak menjadi... ;)
sambil-sambil tanam tu bersihkan la sekali tanah belakang yang semak samun... hikhikhik...
berperang la kejap ngan siput babi... eeeiii... tu lom lagi ulat gonggok... mmm... sabo je la... :p tapi tu sume takde hal lah... jangan mr efarogi sudah... mau ditinggal sume... pantang jumpe tu... segan....
ni la pokok ubi yang dah kuar daun... seronok rase... hehehe... jangan la siput babi dok makan daun dia... :(

Monday, March 16, 2009

halia hutan...

hehehee... ingat lagi tak cite pasal cameron highland ari tu... kitorang ade cite pasal pokok halia hutan ni kan...
sebenar nye, nak cerita la yang halia hutan yang ayah tanam ni dah membuahkan hasil... cantikkan bunga dia... mula-mula dia color kuning... pastu tukar color oren... pastu merah... last sekali color coklat... pastu layu...
ha... picture kat atas ni masa dia dah tua dah... sebab tu la merah dia dah tinggal ujung-ujung je...

jambu batu 88

location : meru ado... puncak alam pon ado... di mana-mana pon ado...

sedapkan.. panas-panas terik... tekas haus... jalan-jalan... jumpe pulak gerai jual buah...
ha... tu la nak cite sebenonye... sedapkan...
kitorang on the way dari setia alam ke klang... klang nak gi puncak alam... banyak jual jambu batu... yang kelakar tu... kedai dorang sume pasang banner 'jambu batu 88'
hehehe... lumrah ler... bile dah asyik nampak je... tekak pon teringin nak rase... beli la 5 inggit jambu batu potong...
ermmm... sedapnye... rangup tau... mmmm... siap letak serbuk asam tu banyak-banyak sikit...
kalau nak tau, dorang ni siap ade jual air jambu batu, jambu batu potong dan jugak jambu batu sebijik-sebijik...
ha... ape lagi... kalau jumpe gerai ni... jangan segan-segan nak singgah... jambu dia memang sedap..

shepherd pie...

sebenonye... lama dah nak buat tapi tak terbuat-buat.... malas nak beli bahan dia.... kalau gi shopping barang dapur pon... kadang lupa plak nak capai bahan-bahan nak buat... hihihii... tu sume alasan... padahal malas.... :p
ayu (sidratul muntaha) dah bagi resepi ni dah lama dah... dia kate senang je nak buat... ibu pon ape lagi... kebetulan bahan dah ade... buat la experimen... heheeee
resultnye... agak menjadik... hahahaaa... ye la kot sebab ayah ngan aiman makan banyak... dorang puji lagi... tu yang kembang tu... :)
korang pon cuba la buat... senang je resepi dia... heheheee

Friday, March 13, 2009

nasi daging...

location : inter city cafe, taman seroja, sepang

pernah dengar??
selalu dengar nasik ayam kan..... ha... ni agak lain sikit... mungkin kalau orang utara tau la kot...
sebenarnye... ni first time kitorang tau ade nasik daging ni tau... itupon opismate cakap... dia kate suka makan nasik daging kat situ... sedap katenye... kitorang pon ape lagi... waktu lunch hour kitorang gi la merasa...
mula-mula tanye dulu... "ade nasik daging tak?"
bile kakak tu kate ade je... terus la order...

nasiknye memang sedap... nasik dia color coklat... macam color nasik minyak... tapi nasiknye memang berasa lah... ade pulak daging rebus yang dihiris nipis-nipis... cicah ngan sambal asam... peerrggghhhh.... sedapnye.... kecur liur.... ditambah pulak dengan kuah kari daging... uuummmppphhhh.... nikmatnye...

macam kitorang yang first time rase ni... nasik daging ni memang enak... tapi tak tau pulak kalau ade tempat lain yang lagi sedap... :)
ape lagi... korang cubalah...

nota kaki : bengang ngan opismate sorang ni. bermulut 'busuk'. bukan ape... kalau nak kutuk orang tu... nak sound-sound tu... main hentam je... mmm.... nak benci-benci pon... ayah bukan boleh buat ape pon... kawan dia.... kite mengadu pon tak guna...

Wednesday, March 11, 2009

rojak vs cendol

location : puncak alam, kuala selangor...

heheheee...
x de ape la nak cite.... nak kate rojak dia sedap sampai menjilat jari tu idak ler.... nak kate cendol dia sedap sampai hirup angkat mangkuk tu pon tak jugak... tapi kalau korang sampai kat puncak alam ni... kira rojak ngan cendol ni la yang paling top...
ade rojak ayam, rojak sotong... rojak mee pon ade.... nak order rojak kosong tu pon boleh... rasenye?? boleh la... nak kate sedap sangat, banyak lagi tempat lain luar dari puncak alam ni yang sedap-sedap... hehehee
cendol pulak.... ade macam-macam... cendol pulut, cendol jagung... tapi kalau ibu memang tak suka cendol campo-campo ni... suka yang kosong je... rase cendol dia pon... agak sedap jugak... boleh la...
tapi tang harga... memang agak mahal sikit berbanding kat tempat lain... korang bayangkan la... apam balik nipis tu pun, sekeping 5 posen, cendol lagi la mahal kan...kan.. tapi kalau sesekali berjalan ke puncak alam... ape salahnye mencube kan...
korang try la sendiri... :)

nota kaki : teringin nak rase cendol yang masuk kat majalah 3, tv3 tu... korang tau tak kat ne?

Thursday, March 5, 2009

nasik goreng sempoiii...

location : kedai pakcik lias, flat fasa 2, bandar baru bangi

hahahaaa.... sempoi kan tajuk dia...
sempoi bukan ape... sebab kedai pakcik lias ni memang menjual nasik goreng, mee goreng, kway teow goreng dan maggi goreng yang sempoi...
kalau sesekali nak makan nasik goreng orang bujang... kat sinilah tempatnye... manyak syok woooo.... nasik goreng dia tak berminyak... sedap... mmm... yummy yummy... nak-nak pulak cakap kat pakcik tu kasi pedas skit... peerrghh... meletop la pakcik... endappp...
tapi... wah, ade tapi jugak ye... heheheheeee... pakcik ni masak sorang je... dia la tukang masak, dia tukang buat air... dia la jugak tukang ambik order... jadik makanan agak lambat sampai... :D tetapi... korang jangan risau... korang akan dilayan dengan baik dan dihiburkan dengan tv 14 incinye...
ape lagi... pegi la try... memang puas ati... hahahaa

nota kaki : ac dimane? ac disini... sempoiii... ade ke kena mengena?? blurrr

Tuesday, March 3, 2009

bbq kecik...

ni pulak, gambo tahun lepas jugak... sehari selepas peristiwa bakar jagung... elok-elok tengah nak bakar-bakar... cuaca mendung nak ujan pulak... sudahnye, bakar bawah porch je...
sedih.... :(
ni aiman tukang kacau.... nota kaki : mmm... kau bobi... time ni battery ko nak abis ye... bertuah punye kete...

Monday, March 2, 2009

tomyam kelapa muda....

location : restoran kesuma, seksyen 15, bandar baru bangi...

sebenar dah 2 3 kali jugak kitorang makan tomyam kelapa muda restoran ni.... tapi, kebetulan kitorang makan semalam, lain pulak rupa kelapa muda dia... hehehee... bukan ape... selalunye, tomyam kelapa muda restoran ni dihidang dalam keadaan rupa kelapa muda yang berkulit... tapi kali ni, togel lak dia... ;p tak kisah lah... janji rasa tetap sama...
rasanye memang sedap... tomyamnye sama macam kedai-kedai lain jugak, cuma kuahnye agak pekat. rasanye lemak-lemak manis pedas masam... hahahaa... boleh gitu?? heeee... kalau nak hirup kuah dia tu, ceduk kuah ngan isi kelapa muda tu sekali... memang sedap... isi pon banyak... udang, ketam, sotong... nak ikan pon boleh...
korang try la... baru bleh tau camne rasenye... susah la nak cite... :D

nota kaki : teringat kenangan lama.. makan tomyam ni jugak. makan malam, esoknye ibu bersalin... heheheee....