Friday, January 23, 2009

2nd trip - colmar tropicale, bukit tinggi, pahang

anniversary ke 3 'the hasyims'... tak plan pun... tergerak lagi 3 hari nak pegi.. baru bukak intenet tengok map ke sana... kitorang pegi tak lama... 2 hari 1 malam je.

hari pertama...
dari sepang pukul 9. gi breakfast sambil cuci kereta dulu... pukul 11 baru bertolak. mane taknye... cuci kereta kat car wash tu punyalah lama.. aiman dah naik boring dah... tapi mood nak bercuti tu masih ade... heheee
sampai bukit tinggi pukul 1. sedang elok la.. ambik lunch pastu check in pukul 3. macam biase, makan-makan, ronda-ronda dalam perkampungan france... yang sedihnye, kamera pulak nak abis bateri, charger tak bawak... memory full pulak tu... adoyaiii tension je... tapi salah sendiri la kenape tak check awal-awal... heheheee
layan aiman main angsa... cantiknye.... romantik angsa tu tau... berdua je.. tengok ikan kap... besar-besar.. geram dibuatnye...
petang skit, pergi 'jappannese village'. best. boleh pakai kimono ngan minum teh macam acara rasmi jepun la.. tapi mahal skit la ye... kat sini, kalau nak ronda-ronda ke mane-mane park, kena naik bas... ala, bas tak de dinding berkepala lori... hihihii... gitu le... imagine la sendiri... uwaaahaa...
malam... gi makan kat luar dari kampung. jauh skit la.. kat kuartes pekerja.. dapat la carik nasik... pastu lepak kat perkampungan kitorang je la. dorang buat show... layannnnn.... seronok jugak.... hari kedua...
bangun pagi dikejutkan dengan bunyi burung enggang... terkejut kitorang.. seronok tengok enggang live dekat-dekat... besar...
breakfast pastu shopping skit... ronda- ronda lagi... ayah belanja makan kek sempena anniversary... thanks ayah... lebiu... ummaahhhh...
pastu pergi 'botanical park'. naik bas lagi...
tengahari check out. singgah 'rabbit park'.. main-main ngan rabbit... sume manja-manja... kalau ade orang dia datang je... dia tau orang nak bagi makan kat dia... comei-comei...

nota kaki : geram ngan aiman... asyik nak dukung je... malas nak berjalan... suruh ambik gambar pun dia tak nak...

:: melaka ::

memandangkan kak anis ngan abang zizi (kakak dan abang ipar) dah berpindah ke melaka, dan kitorang pun belum sempat menjenguk dia... cuti panjang hari raya aidil adha kitorang guna sebaik-baiknye lah... kitorang pun turun melaka... lagi pun... ibu ngan abah ade kat melaka. kak ana pun memang nak beraya kat melaka. jadik time ni la nak longgok ramai-ramai...
dah lama tak jejak melaka. teringat kenangan lama... hihihiiiiiii....
sempat singgah jusco ayer keroh. tak banyak yang berubah pun... bawak aiman gi makan mcd...
yang harunye... abang zizi keje. walaupun sehari sebelum raya. kesian dia... hurmmm... kitorang ape lagi... ajak ibu ngan abah ronda-ronda bandar melaka...
alahai.... jauh beza ha... kalau dulu MP la yang paling besar... sekarang.. ade eye on malaysia, ade bangunan pahlawan.... ade menara taming sari lagi... memang pack lah... sesak... tapi syok la... heheheheeee


Tuesday, January 20, 2009

PD :)


sebenarnye.. dah selalu dah gi PD... ye la... dekat je. dari sepang ke PD pon cuma 45 minit je... cuma kali ni agak special skit... kali ni kitorang pegi bawak ibu, abah, adik ngan ummu... sesekali dorang datang sepang, bawak la jalan-jalan release tension...
pagi-pagi lagi dah start masak untuk bekalan ke sana... mihun goreng, sandwich sardin, sandwich telor, nasik dan ikan untuk di bakar...
kalau biasa kitorang berkhemah di teluk kemang... tapi kali ni.. kitorang ke kawasan marin upm... heheheheee nasib baik ade sticker upm... kalau tak... takut jugak tak dapat masuk... kat sini selesa sikit... orang tak ramai...

Monday, January 19, 2009

mencari remis...

first time carik remis... ni kat pantai parit 7, sekinchan... seronok sangat... bile korek-korek pasir dah dapat sekor terus gian nak terus korek dan korek lagi... macam tak nak benti. dapat la setempurung... seronok... balik, terus masak.... untuk menu makan malam... remis masak lemak cili api...

aiman hasyim dapat main pasir... nak tolong carik remis sama...

family day - sunway lagoon



1st trip - cameron highland

seronok... tapi tak la sejuk sangat... nak kata bercakap keluar asap ke, berjalan rasa awan ke... tak merasa pun... mungkin sebab time kitorang pegi musim panas kot :P ala...pergi 3 hari 2 malam je....

hari pertama...
bertolak dari sepang pukul 8 pagi... singgah usj ambik member 1 family... ala naik 1 kereta je... lagipon member tu lom ade anak lagi.... kitorang pon aiman baru 8 bulan. dalam pukul 10 gerak gi cameron.... sampai sana gi makan kat brinchang dulu baru check in... tak risau sangat pasal hotel sebab member tu dah booking online awal-awal. strawberry park resort hotel. petang ngan malam... acara biasa la... ronda-ronda dan makan... yang kelakarnye punya la susah nak carik makanan aiman... nasib baik ade marrybrown...

hari kedua...
bangun awal... pegi breakfast... kat cameron pon jumpa roti canai tau... :)
pegi ladang teh boh... my fabret place... suka sangat... cantiknye...
pergi strawberry park. kat sini ade banyak tempat. kena pandai pilih la tempat mane yang syok, harga murah, buah pun banyak... kaktus kat sini macam-macam jenis... geramnye... sempat la sambar 7 jenis... baru 10 inggit je... malam tu hujan... aiman demam... tak boleh tido... merengek je... kesian tengok dia... ye la.. mane tak nye... kejap sejuk... kejap panas... badan pon naik tak sedap...

hari ketiga...
pegi ladang teh boh lagi... breakfast kat situ lagi... then, shopping macam-macam perasa teh...
memandangkan ari last kitorang kat cameron... time ni la shopping strawberry... sayur-sayur... bunga segar... mmm... geram betul... sayur murah-murah.. geram tengok bunga kobis macam-macam color...
yang bestnye... pergi lagi strawberry park... dapat merasa petik strawberry sendiri. kelakar... banyak yang masuk mulut daripada masuk dalam bakul... tapi tokeh tu tak kisah pon. dia bagi je kitorang makan... tapi sekilo mahal skit la dari harga kat tempat lain..

dah tengahari... check out dan balik... sempat beli bunga halia hutan. sudahnye.. 1 keta bau dia saje...
balik tu singgah kampung sekinchan... boleh la bagi sayur ngan strawberry kat ibu ngan abah skit...

Thursday, January 15, 2009

just 4 testing....


hihihiiii... orang ade blog, kite pun mula la jealous nak ade blog sendiri... ye lah... mane taknye... pagi-pagi gi keje dok ngadap pc... baca e-novel orang.... baca cerpen orang... baca blog orang... hurrmmm... menarik sangat.... kadang-kadang sampai tak sedar... tengok-tengok dah lunch time....